Bert van Geel kweekt insecten

Mijn interesse voor de natuur heb ik al van kinds af aan, vooral vogels en wilde bloemen en planten hebben in mijn jeugd veel aandacht gekregen. Mijn vrije tijd bracht ik in de vrije natuur door en ik kon het niet uitstaan wanneer ik een vogel of een plant niet op naam kon brengen. Juist door dit struinen en door veel te lezen kom je veel over de natuur te weten.

Sinds mijn 20e gaat alle aandacht naar de vlinders in ons land. Met name nachtvlinders spreken mij erg aan. Vanaf deze leeftijd neem ik gevonden eitjes, rupsen en/of poppen mee naar huis om in gevangenschap de dieren groot te brengen. Door de jaren heen wordt mijn interesse voor insecten steeds breder en ik kweek naast vlinders onder andere ook sprinkhanen, wandelende takken en kevers, vooral voor tropische kevers heb ik een zwak. Deze hobby beoefen ik nu al ruim 20 jaar.

Aan informatie kom ik door veel te lezen en via het internet, maar vooral door zelf te ontdekken (er zijn nauwelijks nederlandstalige boeken over dit onderwerp). In Duitsland is het kweken van insecten een redelijk populaire hobby en er zijn goede duitstalige boeken. Kevers kweken komt van oorsprong uit Japan en is daar razend populair.  
In West Europa is het een vrij nieuwe hobby. Opvallend is dat Tsjechië op dit moment de meeste kwekers kent, maar ik merk aan de reacties op mijn website dat het in ons land om enkele tientallen gaat.

Zelf reis ik het land door en geef ik lezingen over het kweken van insecten, er zijn namelijk geen cursussen op dit gebied. Wel worden er jaarlijks meerdere Algemene Terrariumbeurzen georganiseerd waar ook insecten worden verkocht. Wandelende takken zijn het populairst en worden veelvuldig aangeboden. Gelukkig zie je ook steeds meer kevers en (bid)sprinkhanen. Ik besteed al mijn vrije tijd aan mijn hobby, dagelijks minimaal 2 uur. Vooral de verzorging van keverlarven vraagt veel tijd. Keverlarven eten rot eiken en of beuken hout/blad en met 20 verschillende soorten heb ik soms meer dan 500 larven te voeden.

Dat betekent wekelijks een vuilniszak vol rot blad/hout halen in het bos om deze dieren te voorzien van nieuw voedsel. Voor de wandelende takken/bladeren en sommige sprinkhaansoorten moet ik om de dag vers braamblad halen uit de natuur. Mijn huidige bladeters hebben een behoefte van 20 takken van anderhalve meter lang. Ze eten dit binnen 2 dagen kaal. 's Winters is het zoeken naar braamblad echt een opgaaf!

Ik doe inmiddels voor het 2e jaar ook onderzoek naar het voorkomen van het vliegend hert en de neushoornkever, tevens vlindermonitorwerk voor Natuur Monumenten in "De Wieden". Ook geef ik lezingen. Heerlijk vind ik het om mijn enthousiasme over te brengen op anderen en kan ik er daarom uren over vertellen.

Met inmiddels honderden eigen foto's en veel ervaring hunker ik naar het schrijven van een boek, temeer omdat er geen goede nederlandstalige boeken over deze onderwerpen zijn.    "Maar waar haal ik de tijd vandaan?"

Het zijn vooral tropische insecten die verhoudingsgewijs goed te houden zijn als huisdier. Nederlandse soorten kunnen slecht in huis gehouden worden. Ons klimaat is in huis niet na te bootsen.
Tijd.... en een lieve vrouw zijn feitelijk een must om deze hobby goed te kunnen uitvoeren. Zonder de hulp van haar zou het mij niet lukken om bijvoorbeeld 60 bidsprinkhaantjes te voeren of eitjes te rapen van de wandelende bladeren. Voor sommige klusjes mis ik het geduld.

Voor nòg meer info en foto's: www.bertvangeel.nl

© www.moetjekijken.nl