Knipselarchief van Siem Boersen
Vanuit mijn onderwijstaak in het verleden voelde ik mij sterk betrokken bij wat er voorviel in de samenleving. Er veranderde nogal wat in de zestiger en zeventiger jaren. Noem maar op: Maagdenhuisbezetting, Kraakbeweging, Kabouters, PowerFlower, Communes, New Left, Vietnamoorlog etc.
Veel artikelen uit het blad Intermediair en uit de kranten heb ik verwerkt, om na vele jaren een terugblik te hebben over de genoemde periode: Hoe is het zover kunnen komen!
Dat gebeurde in plakboeken met Arabisch gom, waarbij de artikelen zoveel mogelijk, met veel vouwwerk, in zijn geheel ingeplakt werden. Het resultaat vond ik niet bevredigend; het boek werd wanstaltig dik. Daarom stapte ik over op het totaal verknippen van die artikelen en met een moderner middel, de plakstift, bladvullend in te plakken. Voordeel: betere leesbaarheid en een minder kwetsbaar geheel. Op deze wijze zijn tot stand gekomen: Een serie "De veranderende samenleving" en vijf boeken "Hoogtepunt en ondergang van de USSR".
Helaas, de tand des tijds gooit roet in het eten! Zo vond ik in een oud boek de krant Trouw van 11 augustus 1945, met daarin de capitulatie van Japan, en het mogelijke principe van de atoombom die daarvoor verantwoordelijk was. Het papier was donkerbruin en breekbaar. Na verknippen, plakken, kopiëren en in een A4-insteekhoes plaatsen, is het in elk geval voor minstens honderd jaren veiliggesteld. Deze werkwijze heb ik gevolgd tot de dag van vandaag, juni 2008.
Resultaat: ca. veertig A4-banden, gevuld met de meest uiteenlopende onderwerpen. Met de overzichtelijkheid en de logische opbouw had ik nog problemen, vandaar dat ik de volgorde een paar keer drastisch heb veranderd, en er zich een opmerkelijke structuur aandiende.
Te beginnen met de Big Bang en zijn alternatieven en de astrofysica verloopt het verhaal nu via sterrenstelsels, de Melkweg, ons zonnestelsel, de Aarde en paleontologie tot de huidige mens. Zo gaat het verder met: geschiedenis algemeen, electronische geschiedenis, menselijke aspecten, milieuproblematiek en klimaatverandering, in de richting van de ruimtevaart.
Met als voorlopig eindstation International Space Station One (ISS 1) eindigt de verzameling, met Interstellaire ruimtevaart in het verschiet.
De meest voor de hand liggende naam voor deze verzameling is dan ook:
"Kroniek van de mens en zijn omgeving".
Helaas leven we nu in een tijd dat alles snel moet gaan: carrière maken, materiele zaken verwerven, opgedane stress afbouwen, sport en TV,
waardoor het zich verdiepen in uitgebreide en complexe materie op de laatste plaats komt. Dit is voor mij aanleiding geweest om de inhoud van de veertig A4-banden
te comprimeren tot een samenvatting van drieëntwintig pagina's in een sciencefictionachtige zetting:
"Verslag van het onderzoek naar de bron van zeer gestructureerde hoogfrequent golven".
Lees het maar !
Mijn emailadres voor aanvullende informatie en vragen is:
|