Verzameling Cornelis Jetses
(Ot en Sien / Aap, Noot, Mies)

Willem en Aaltje Sprik

Wij zijn  Willem en Aaltje Sprik uit Scharnegoutum. Wij zijn verzamelaars van illustraties van Cornelis Jetses. Je weet wel de tekenaar van de schoolboekjes van Ot en Sien en van het welbekende leesplankje Aap, Noot, Mies.

leesplankje Aap, Noot, MiesOnze verzameling is voor een groot gedeelte ontstaan uit jeugdsentiment. Aaltje heeft er mee leren lezen op de lagere school in Itens en daar heeft ze nog steeds profijt van.

We zijn in 1998 begonnen met de eerste zes leesboekjes voor de 1ste klassen, vervolgens kwam het leesplankje en zo langzaam maar zeker groeide de verzameling. We reizen heel wat af om aan onze objecten te komen.

Onze verzameling bestaat vooral  uit schoolboekjes en boeken (circa 600) waarin tekeningen en afbeeldingen staan van de illustrator Cornelis Jetses. Verder zijn dat leesplankjes, schoolplaten, dicteerdozen etc.

Theepot met het leesplankje Aap, Noot, MiesWe verzamelen  eigenlijk alles wat illustraties bevat van of anderszins te maken heeft met Cornelis Jetses of het aap, noot, Mies.

Zoals bijvoorbeeld serviesgoed waarop afbeeldingen staan van Ot en Sien of het leesplankje. We hebben inmiddels ook 10-tallen puzzels en borduurpakketten.

Zo zijn er in 2012 diverse spellen, kalenders en agenda's uitgekomen met daarop afbeeldingen van Ot en Sien. Het spreekt de mensen nog steeds aan, ook al wordt dit onderwijssysteem al jarenlang niet meer gebruikt. Stukje jeugdsentiment? Of is het prachtig beeldmateriaal.

Indische klassikale leesplankOok zijn we sinds kort in het bezit van de Indische klassikale leesplank, welke ook door Cornelis Jetses is geïllustreerd. Deze is zeer zeldzaam.

Daarnaast verzamelen we ook nog oude schoolspulletjes uit die tijd, zoals griffeldozen, leien, griffels, telraampjes, schriftjes , inktpotjes en -flessen, schoolstempels, etc.

Wij stellen onze verzameling beschikbaar voor exposities en sinds kort geven wij ook lezingen over het leven van Cornelis Jetses met beeldmateriaal en tonen daarbij enkele  voorwerpen  uit onze verzameling.

Hartelijke verzamelgroeten van
Willem en Aaltje Sprik (Ot en Sien)

Indien u contact met ons wilt opnemen of gegevens met ons wilt uitwisselen,
e-mail dan naar:


© www.moetjekijken.nl