eierdopjes

Even voorstellen: Ik ben Ad Koetsier, (1951) jaar, getrouwd, twee kinderen en ik verzamel sinds 1980 samen met mijn vrouw Riek.

Ik ben er wat drukker mee dan zij. Het bleek al heel snel, dat we ons moesten specialiseren om niet in ruimtenood te komen. Daarom zijn we ons gaan richten op dopjes op voet van aardewerk en porselein met als gevolg dat we er nu (juni 2015) 30.000 hebben.

Veel mensen vragen dan ook 'Waar laat je zoiets'. We hebben in de eetkamer drie vitrinekasten staan van ongeveer 2 x 2 x 0.2 meter. Twee voor porselein en een voor aardewerk. Hierin staat van elk model een of twee dopjes.

In de porseleinsectie van sommige modellen wat meer vanwege de ruimte. De rest staat in onze eierdoppenkamer gesorteerd op model in een apothekerskast, die ik naar eigen ontwerp heb gemaakt. In deze kast kunnen wij 8000 eierdopjes kwijt.

De dopjes heb ik eerst ingeschreven in een schrift, maar later in een database op de PC. Omdat het noodzakelijk werd er ook foto's bij te plaatsen is dit bestand vervolgens weer omgezet in een visual database.
Hierin staan de gegevens zoals een foto, volgnummer, datum van verkrijging, plaats, kosten, model, beschrijving tekening, land van herkomst, eventuele beschadiging en nog meer wat van belang is om te onthouden of om op te sorteren.


Op den duur bleek dat dit niet voldoende was om te zien of een dopje in de collectie zat of niet. Ik heb daarom een modelindeling bedacht, die voor mij goed werkt.

De hoofdindeling is aardewerk (2) en porselein (4).
Deze zijn onderverdeeld in:
- inhangmodel(0)
- relief binnenkant beker(1)
- relief buitenkant beker(2)
- reliŽf op de voet (3)
- reliŽf in de hals(4)
- gehoekte hals(5)
- ronde hals(6)

Dit is samen met de hoogte van het dopje in een modelnummer verwerkt. Bijvoorbeeld model 2456.04 betekent een aardewerk(2) dopje met een halsreliŽf(4), een hoogte van 56 mm(56) en dit model is het vierde model(04) dat aan deze kenmerken voldoet. Dopjes die (alsnog) als eenlingen in de collectie zitten hebben het volgnummer .00. Als hiermee de collectie is ingedeeld komen alle dopjes met hetzelfde model bij elkaar. De hoogte binnen een model scheelt meestal niet meer dan 1 a 2mm.

Hierna heb ik alle dopjes op deze volgorde en indeling in enkele spreadsheets gezet (12 stuks). Dit geeft het effect van een postzegelalbum. Na uitprinten en inklapperen is dit een naslagwerk dat meegenomen kan worden naar een beurs of medeverzamelaar.

Als de verzameling de duizend stuks nog niet bereikt heeft, is het redelijk goed te onthouden welke je wel of niet hebt. Het wordt echter steeds lastiger naarmate de collectie groter wordt. Hoewel we vaak met ons tweeën zijn komt het regelmatig voor dat we toch dopjes kopen die we al hebben. Daardoor wordt de doos met dubbelen steeds voller.


Ruilen, wat een logisch gevolg zou zijn, is toch niet zo gemakkelijk. Eierdoppenverzamelaars zijn tamelijk anoniem, dus die paar die je kent, daar ben je snel mee uitgeruild. Voor dit doel heb ik nu een ruilpunt op mijn website opgezet. Hierop staan mijn dubbelen en een ieder kan na afspraak al zijn of haar dubbelen naar mij opsturen of brengen en uit mijn voorraad die exemplaren kiezen die ontbreken in zijn of haar collectie. Degenen die ik al heb zet ik dan weer op de website zodat een derde daar weer mee kan ruilen.

Wilt u meer eierdopjes uit mijn verzameling zien dan bent u welkom op
www.eierdopjes.nl

© www.moetjekijken.nl