eierdopjes

Even voorstellen: Ik ben Ad Koetsier (1951), getrouwd, twee kinderen en ik verzamel sinds 1980 samen met mijn vrouw Riek.

Ik ben er wat drukker mee dan zij. Het bleek al heel snel, dat we ons moesten specialiseren om niet in ruimtenood te komen. Daarom zijn we ons gaan richten op dopjes op voet van aardewerk en porselein met als gevolg dat we er nu (februari 2023) 48.000 hebben.

Veel mensen vragen dan ook 'Waar laat je zoiets'. We hebben in de eetkamer drie vitrinekasten staan van ongeveer 2 x 2 x 0.2 meter. Twee voor porselein en een voor aardewerk. Hierin staan series van meerdere dessins van een model.


De rest staat in ons pocillovarium (=eierdoppenruimte) die zich in onze uitgebouwde voormalige garage bevindt. Hierin bevinden zich 185 staande lades met een werkende diepte van 6 cm, een hoogte van 200 cm en een breedte van 80-120 cm. Hier kunnen ongeveer 70.000 eierdopjes een plek vinden.
De dopjes heb ik eerst ingeschreven in een schrift, maar later in een database op de PC. Omdat het noodzakelijk werd er ook foto's bij te plaatsen is dit bestand vervolgens weer omgezet in een visual database.
Hierin staan de gegevens zoals een foto, volgnummer, datum van verkrijging, plaats, kosten, model, beschrijving tekening, land van herkomst, eventuele beschadiging en nog meer wat van belang is om te onthouden of om op te sorteren.


Op den duur bleek dat dit niet voldoende was om te zien of een dopje in de collectie zat of niet. Ik heb daarom een modelindeling bedacht, die voor mij goed werkt.

De hoofdindeling is aardewerk (2) en porselein (4).
Deze zijn onderverdeeld in:
- inhangmodel (0)
- reliëf binnenkant beker (1)
- reliëf buitenkant beker (2)
- reliëf op de voet (3)
- reliëf in de hals (4)
- gehoekte hals (5)
- ronde hals (6)

Dit is samen met de hoogte van het dopje in een modelnummer verwerkt. Bijvoorbeeld model 2456.04 betekent een aardewerk (2) dopje met een halsreliëf (4), een hoogte van 56 mm (56) en dit model is het vierde model (04) dat aan deze kenmerken voldoet. Dopjes die (alsnog) als eenlingen in de collectie zitten hebben het volgnummer .00. Als hiermee de collectie is ingedeeld komen alle dopjes met hetzelfde model bij elkaar. De hoogte binnen een model scheelt meestal niet meer dan 1 á 2 mm.

Hierna heb ik alle dopjes op deze volgorde en indeling in een aantal spreadsheets gezet. Deze zijn gemakkelijk via mijn telefoon in te zien.

Als de verzameling de duizend stuks nog niet bereikt heeft, is het redelijk goed te onthouden welke je wel of niet hebt. Het wordt echter steeds lastiger naarmate de collectie groter wordt. Hoewel we vaak met ons tweeën zijn komt het regelmatig voor dat we toch dopjes kopen die we al hebben. Daardoor wordt de doos met dubbelen steeds voller.

 

Ruilen, wat een logisch gevolg zou zijn, is toch niet zo gemakkelijk. Eierdoppenverzamelaars zijn tamelijk anoniem, dus die paar die je kent, daar ben je snel mee uitgeruild. Voor dit doel heb ik nu een ruilpunt op mijn website opgezet. Hierop staan mijn dubbelen en een ieder kan na afspraak al zijn of haar dubbelen naar mij opsturen of brengen en uit mijn voorraad die exemplaren kiezen die ontbreken in zijn of haar collectie. Degenen die ik al heb zet ik dan weer op de website zodat een derde daar weer mee kan ruilen.

Wilt u meer eierdopjes uit mijn verzameling zien dan bent u welkom op
www.eierdopjes.nl

© www.moetjekijken.nl