Impressies van flora en fauna

In mijn jonge jaren (geboren 1946) woonde ik op een korenmolen in Oud-Alblas, langs De Alblas en in de polders. Daar scharrelde ik met bootje en op kaplaarzen en leerde ik de natuur kennen. De liefde was geboren.

Zoals het vaak gaat met jonge mensen werd de liefde vooral voelbaar voor een ander mens. Dat resulteerde erin dat mijn aandacht voor de natuur sterk verminderde en ik mijn energie stak in Nelly, onze kinderen en het werk: er moest tenslotte brood op de plank komen!

Op mijn vijftigste kreeg ik een burn-out en in die kwetsbare periode kwamen er jeugdtrauma's naar boven die te maken hadden met het verzetsverleden van mijn ouders. Door dit zogenaamde tweede-generatiesyndroom kamp(te) ik met paniekaanvallen, lichamelijke ongemakken en heb ik nog steeds weinig energie.

Toen ik na een aantal jaren weer naar buiten durfde, ben ik ontspanning gaan zoeken in de natuur, oude liefde roest niet. Van jongs af aan schreef ik graag, bijna logisch dat ik journalist/voorlichter was geworden, en mijn uitstapjes in de natuur begon ik op papier te zetten.
Al snel vroegen een paar vogelaars of ik die artikeltjes per e-mail wilde toesturen. Zeker toen er foto's bijkwamen, nam de belangstelling sterk toe. Herfst 2004, 5 jaar na mijn eerste dagboek, telde Vogeldagboek bijna zeshonderd e-maillezers en schommelde het aantal lezers van mijn website    www.vogeldagboek.nl rond de tweehonderd per dag. Natuur is fascinerend, afwisselend, spannend. Niet alleen opvallende vogels, vlinders en bloemen, maar kijk ook eens naar die spin (nou ja, onze dochter doet dat niet graag....) of die paddestoel die in een verborgen hoekje groeit. Er is zoveel moois te zien, met vormen en kleuren die wij mensen nauwelijks kunnen bedenken en hooguit kunnen na-apen.
En het is zo enorm ontspannend!
Door mijn ziekte lijd ik flink en ben ik erg gehandicapt in mijn 'sociale' functioneren. De natuur geeft mij veel positieve energie om vol te houden. De enthousiaste reacties van de lezers en (veel) lezeressen van Vogeldagboek stimuleren mij geweldig. Het is een hobby, net zoals alle andere hobby's op deze website, maar het is ook een 'psychisch inkomen' waar ik veel aan heb.
Ik denk dat de meeste andere mensen die een fijne hobby hebben, datzelfde gevoel kennen.

   Adri de Groot


© www.moetjekijken.nl