Hobbyhoutdraaier Adrie Bezemer in Goudriaan:

"houtdraaien heeft altijd mijn belangstelling gehad"

Vele jaren geleden zag ik op een markt een demonstratie van houtdraaien en daar hout beroepsmatig - ik was timmerman - mijn belangstellig had, was ik bijzonder geďnteresseerd in hetgeen hier gedemonstreerd werd. Dit houtdraaien is altijd in mijn gedachten gebleven en toen ik enkele jaren geleden werd gepensioneerd was de beslissing omtrent hobby dan ook snel genomen:
het werd houtdraaien !

Mijn voorkeur in het houtdraaien is met nat inlands hout te werken, ik draai nagenoeg alles, zoals schalen, vazen, kandelaars, hoeden, kerstboomversieringen enz., maar ook voorwerpen uit meer onderdelen, zoals spinnewielen, wijnrekken enz. Ik behandel de stukken nagenoeg allen met uitgebakken zonnebloemolie en een nabehandeling met parrafineolie, napoetsen met een droge doek, dit is goed voor het milieu en ook goed voor jezelf, geen giftige stoffen.

Nog een voordeel is, dat het naschuren niet nodig is, de nerf komt na de behandeling niet omhoog. Omdat ik veel met nat hout draai is deze behandeling ook tegen het scheuren van het hout. Vooraf maak ik géén tekening, het uiteindelijke voorwerp ontstaat tijdens het draaien.

In de maanden november tot februari lees ik de plaatselijke dag- en weekbladen door op zoek naar Gemeenteberichten over kapvergunningen. Vaak is hier een voor mij zeer interessante boom bij en ben ik op het tijdstip van kappen ter plaatse om hier een deel van te verkrijgen. Hierom ben ik inmiddels al zó bekend dat verschillende hoveniers al bruikbare houtdelen voor mij bewaren.

De hobby houtdraaien blijkt zeer veel interesse te wekken bij een groot publiek, bij demonstraties heb ik dan ook niet over belangstelling te klagen; dit resulteert zelfs in het geven van lessen bij mij aan huis. Waar mensen dezelfde hobby hebben ontstaat als vanzelf een club. Zelf ben ik lid van "De Waarden" genoemd naar ons woongebied, ook ben ik uiteraard lid van de Nederlandse Draaiers Vereniging Aktieradius.

Dat houtdraaien ook op het internet belangstelling heeft bewijzen de bezoekers aan mijn website www.houtdraaierbezemer.nl, waar niet alleen bezoekers uit Nederland regelmatig een kijkje nemen, maar ook uit Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Afrika en uiteraard diverse Europese landen.

Hebt U belangstelling hoe ik houtdraai, kom eens langs in Goudriaan, tevens is op mijn website een agenda te vinden waar en wanneer ik een demonstratie geef.zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl