Aquarelleren

Een kwestie van vallen en opstaan.

 
Het zal omstreeks 1987 geweest zijn, dat ik voorzichtig begon met aquarelleren. Ik kwam er al gauw achter dat het niet zo eenvoudig is deze techniek onder de knie te krijgen. Avond aan avond gingen er talloze vellen met waterige soepkleuren de prullenbak in. Hoeveel keren ik niet op het punt gestaan heb om al mijn penselen weer de kast in te gooien weet ik niet meer, maar waren niet te tellen.

Uiteindelijk kreeg ik toch iets wat een beetje op een aquarel begon te lijken op papier. Ik weet nog hoe trots ik daar op was. Ik moest hem natuurlijk gelijk inlijsten toen hij droog was, prachtig vond ik het. Een echte aquarel!

Nadat ik deze fase achter de rug had begon ik het steeds leuker te vinden en ging het steeds beter, met vallen en opstaan. Eindeloos geduld moet je hebben en een flinke portie doorzettingsvermogen is voor iedereen aan te raden voor wie er aan wil beginnen. Maar het loont de moeite, het is een fantastisch medium, met talloze mogelijkheden waar je iedere keer weer verrast van zult staan.

Zoals ik zei moet je wel geduld hebben. In het begin zal iedereen de fout maken dat je in één avond een aquarel af wilt hebben. Vergeet het maar, om nu eenmaal je kleuren helder te houden zal je rekening moeten houden met droogtijden, het beste is vaak aan meerdere aquarellen tegelijkertijd te werken.

 
Probeer je zelf zo snel mogelijk aan te leren om met zo dun mogelijke mengsels te werken in verband met de transparantie. De fout die de meeste mensen maken, is de mengsels te dik te houden zodat er meer een plakkaat verf onstaat, als de verf uiteindelijk gedroogd is ziet het er niet uit.

Tevens is het verstandig om diverse boeken te lezen (kopen) van schilders die een techniek gebruiken die je erg aanspreekt. Uiteindelijk zal je zien dat je in de loop der tijd een eigen techniek of stijl gaat ontwikkelen die je het meeste ligt.

Voor iedereen die ook wil gaan aquarelleren wil ik de volgende raad geven: bedenk dat aquarelleren niet de gemakkelijkste techniek is en dat het best veel tijd en inspanning van je vergt op om een aanvaardbaar niveau te komen. Maar het beste is gewoon te beginnen, proberen en proberen en vooral er plezier in te blijven houden, het resultaat komt dan vanzelf wel.

Voor eventuele handigheidjes en tips die ik in de loop der jaren opgedaan heb, kunt u het beste even een kijkje nemen op m'n site www.adriehello.nl
Voor meer informatie: Adrie Hello, e-mail

© www.moetjekijken.nl