Novelty notes

Ik verzamel al enige jaren novelty notes. Novelty notes zijn biljetten die worden uitgegeven in de USA als herinnering aan personen of gebeurtenissen. Denk daarbij bijvoorbeeld bij personen aan Elvis Presley of bij gebeurtenissen aan 9/11. Hieronder ziet u als voorbeeld het biljet van Elvis Presley dat uitgegeven is ter nagedachtenis aan de King of Rock.

Elvis Presley - King of Rock Ter nagedachtenis aan de brandweermannen
die tijdens 9/11 omkwamen

De biljetten zijn zo groot als een dollar biljet. Het zijn geen officiële/wettige betaalmiddelen, maar puur verzamelobjecten. Het heeft dus als geld geen waarde. De biljetten zijn niet voorzien van watermerk of andere echtheidskenmerken.
Nog een voorbeeld is een biljet ter nagedachtenis aan de brandweermannen die tijdens 9/11 het niet hebben overleefd.

Ik verzamelde eigenlijk bankbiljetten. Een vriend uit Amerika bracht in 2004 als cadeautje een aantal van deze biljetten mee. En een van deze biljetten trok bij mij de aandacht. Het was een biljet met de titel: You are not forgotten. En op het biljet stond een afkorting Pow-Mia. Daar had ik nog nooit van gehoord en ik heb de betekenis opgezocht: Prisonars of war en Missing in action. Maar er stond nog meer op namelijk de naam van de eerste officiële overleden soldaat in Vietnam: Paul E. Yonkie en de naam van het laatste oorlogsslachtoffer van deze oorlog: Richard van der Geer.
Kortom het biljet vertelde een verhaal. Mede daardoor begon ik al deze biljetten te bekijken of er een verhaal te vinden was.

"You are not forgotten" Goldrush

Nog een mooi voorbeeld van een biljet met een verhaal is het Goldrush biljet.
Dit biljet vertelt in het kort het verhaal over de Goud Koorts in 1848. Om precies te zijn is deze goudkoorts begonnen op 24 januari 1848 toen goud werd gevonden door James W. Marshall bij Butters Mill in Coloma Californië

Aan de hand van deze 2 verhalen op de biljetten ben ik mij verdergaan verdiepen in deze novelty notes. En het bleek dat het eerste biljet is uitgegeven in 2001 als herinnering aan 9/11. Daarna ging het snel. Ook de Newyorkse politie en brandweer gaven ook hun eigen herinneringsbiljet uit.

Herinneringsbiljet van de Newyorkse politie en brandweer aan 9/11

Mijn mooiste object is een biljet dat herinnert aan de slachtoffers van het Pentagon en vlucht AA77 tijdens de 9/11 aanvallen. Dit biljet is in 2 versies uitgegeven. Het eerste biljet heeft op de achterkant alle namen van de slachtoffers van deze ramp. Hier zijn er maar enkele duizenden van uitgegeven. De 2e druk is hetzelfde biljet maar dan zonder de namen op de achterkant. Ik probeer te achterhalen waarom, maar ik weet het nog steeds niet…

Biljet herinnert aan de slachtoffers van het Pentagon en vlucht AA77,
met alle namen van slachtoffers zonder namen van slachtoffers

Tot op heden zijn er al meer dan 750 verschillende biljetten. Maar niet alle biljetten vertellen een verhaal. De meeste biljetten zijn ingedeeld in categorieën zoals beroemdheden, 9/11, honden, dieren etc. Zo zijn er in totaal bijna 30 verschillende categorieën. Hieronder ziet u nog een aantal foto's van novelty notes:

Om u inzicht te geven welke biljetten er allemaal zijn kunt u een kijkje nemen op mijn website: www.funnymoney.nl
Hier vindt u alle foto's van de biljetten, zowel de voor- als achterkant.

Het is geen dure hobby. Mocht u meer informatie willen hebben of belangstelling hebben in deze biljetten dan kunt u contact met mij opnemen door het sturen van een mailtje naar:

Wilt u alle Novelty notes die er zijn bekijken, ga dan naar www.funnymoney.nl

Met vriendelijke groet,
Adri van Walsem


© www.moetjekijken.nl