Motoren

Bron: De Verzamelaar nummer 6 - 2014

Ad verzamelde eerst Nederlandse postzegels. Daarvoor bezocht hij ook regelmatig postzegelbeurzen, maar na een paar jaar begon dat toch wat te vervelen. Toen hij zo'n 23 jaar geleden een postzegel tegenkwam met een motor erop, vond hij dat toch wel erg leuk. Hij reed toen al op een motor, maar was nog niet op het idee gekomen om daar iets van te gaan verzamelen. Hij verzamelt motorpostzegels uit de hele wereld. Hij heeft een verzameling van ongeveer 20 mappen en albums vol met allerlei verzamelitems waar een motor op staat afgebeeld.

Al ruim 20 jaar is Ad lid van de vereniging "Motor Filatelisten Nederland" de MFN. Hij probeert minimaal 1 keer per jaar de ruilmiddag van de vereniging te bezoeken. De vereniging geeft iedere 3 maanden een nieuwsbrief uit met daarin onder andere een overzicht van de nieuwste postzegels. De MFN heeft ongeveer 80 leden, waarvan 20 in het buitenland.
Sinds 2003 is het in Nederland (en in veel andere landen) mogelijk om persoonlijke postzegels uit te geven. De MFN heeft de leuke gewoonte om op die post ook een persoonlijke motorpostzegel te plakken, dus je hebt dan met iedere nieuwsbrief een aanvulling op je verzameling. Meer informatie over de MFN kun je vinden op www.mfnl.nl.

Logo van de vereniging
"Motor Filatelisten Nederland"
Catalogus met
postwaardestukken
persoonlijke postzegel MFN,
klik op de afbeelding
voor alle nieuwsbriefpostzegels

Suikerzakjes

Ondanks dat de verzameling van Ad begonnen is met motorpostzegels is hij geen typische filatelist. Hij gebruikt postfrisse en gestempelde postzegels door elkaar, of zet ze bij elkaar op 1 pagina. Voor zijn verzameling gaat hij vooral op zoek naar de achtergronden bij de afbeeldingen. Hij zoekt op internet naar het verhaal achter een bepaalde motorfabrikant, of achter een scooter of brommer. Dit verhaal zet hij dan op 1 of 2 A4-pagina's en daarbij zet hij afbeeldingen in de vorm van postzegels, briefkaarten, suikerzakjes, lucifermerken enz. Op deze manier maakt hij zijn verzameling heel informatief en uniek. Onlangs vond hij op een postzegelbeurs nog een aardig partijtje Japanse motorpostzegels. Hoewel hij sommige wel 5 keer dubbel had, was er tijdens de ruilmiddag veel belangstelling voor en hij heeft ze allemaal goed kunnen ruilen.

Suikerzakjes Speldjes Diverse items

Ad vindt vooral poststukken met daarop afbeeldingen van motoren, scooters of brommers erg leuk. Ook binnen de MFN is hier volop belangstelling voor. Onlangs kon Ad nog enkele zeer bijzondere veldpostbrieven uit Duitsland aan zijn verzameling toevoegen, met mooie afbeeldingen van motoren. Ook frankeerstroken met afbeeldingen van motoren of fabrikanten worden verzameld.

Veldpostbrief, Seussen 15-2-1943 Eerste dag envelop

Ad zoekt regelmatig op internet naar uitbreiding van zijn verzameling. Daarbij maakt hij vaak gebruik van de Belgische site Delcampe. Als Ad via internet postzegels met een motor erop koopt, dan vraagt hij, of ze er toevallig ook motorpostzegels op kunnen plakken als ze de postzegels naar hem toesturen. Zo kreeg hij een tijdje terug een postzegelvelletje dat hij gekocht had postfris toegestuurd, op de envelop zat hetzelfde postzegelvelletje. Op die manier heeft hij nu een postfris velletje uit Maleisië en een poststuk met daarop het gestempelde velletje. Uit Italie kreeg hij op die manier een envelop met een logo van een motorclub, een sticker en natuurlijk een postzegel met een motor.

Als u iets heeft voor Ad neem dan contact met hem op via e-mail

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 


© www.moetjekijken.nl