Aziatische Kunst


Als Brabantse jongen ben ik op mijn 16e jaar naar Amsterdam vertrokken om bij de Rietveld Academie te gaan studeren. De bedoeling was dat ik de opleiding voor fotograaf zou volgen Maar na een half jaartje zag ik dat toch niet zo zitten en koos voor het vak geschiedenis. Door de regelmatige bezoeken aan diverse musea welke wij voor onze lessen geschiedenis moesten volgen ontstond mijn interesse voor de antiekhandel. Ik specialiseerde mij op de oosterse kunst.

Later reisde ik met mijn vrouw diverse malen naar het Oosten en bezochten onder andere India, China en Japan. Zo reisden wij grote delen van het Oosten af op zoek naar kunstschatten. Deze waren destijds nog gemakkelijk te vinden, zodra wij een container vol hadden gingen wij weer naar huis. Op een van deze reizen is ook mijn hobby begonnen, ik zag namelijk in een achterafsteegje een masker van meer dan een meter hoog dat meer dan 100 jaar oud bleek te zijn en jawel hoor, mijn verzameling was geboren.

Elke keer als wij op reis waren om inkopen te doen nam ik een of twee dagen voor mijzelf om op zoek te gaan voor mijn eigen verzameling. Het bleek veelal dat ik de mooiste stukken in achterafstraatjes in kleine plaatsjes vond.

Door de groei van onze collectie moest mijn verzameling plaats maken voor de handel maar mijn pronkstukken verdwenen in dozen naar het magazijn, waar ze geruime tijd hebben gestaan. Zelfs zo lang dat ik in de mening verkeerde dat alles verkocht was. Tijdens een verhuizing waarbij ook het magazijn leeg moest kwam in een hoek een stapel dozen tevoorschijn, dik onder de stof en spinnenwebben. Bij het openen van de eerste doos kwam ik tot mijn schrik oog in oog te staan met mijn verzameling, welke bestaat uit maskers, beelden, wandkleden, waaiers, etc. totaal meer dan 200 stuks. In verband met de ruimte moet een groot gedeelte helaas in dozen blijven, van het andere gedeelte geniet ik nu dagelijks.

Mijn verzameling Aziatische Kunst kreeg op deze manier een tweede kans.   Aku


© www.moetjekijken.nl