Heftrucks
Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's
Begin
Tijdens zijn militaire diensttijd aan het begin van de jaren '70 leerde Albert de Jonge heftruck rijden. Een tijdje na zijn militaire diensttijd ging Albert aan de slag als magazijnbeheerder en bij zijn werkzaamheden tot 1985 maakte hij ook gebruik van een vorkheftruck.
Toch is het pas in 2002 geweest, dat hij zijn eerste vorkheftruck model heeft gekocht. In die tijd besloot hij deze hobby te starten. Hij had overigens nooit verwacht zo'n grote verzameling op te kunnen bouwen. Hij had er nog niet veel gezien en dacht dat hij met zo'n 50 verschillende de verzameling toch wel een heel eind compleet zou hebben.
In 2004 heeft hij voor het eerst een tentoonstelling gehouden met zijn verzameling. Hij had toen 65 vorkheftruck modellen bij elkaar verzameld. Inmiddels heeft hij er al ruim 300 bij elkaar verzameld.
Geschiedenis
Albert heeft een boek dat gaat over het 100-jarig bestaan van de vorkheftruck. Het boek is in 2003 uitgegeven bij het jubileum van een bedrijf. De eerste vorkheftruck zou dan van 1903 zijn. Als wikipedia er echter op nageslagen wordt, dan is er daar sprake van dat in 1919 de eerste heftruck in de vorm van een duwtractor werd gebouwd en dat pas in 1922 de eerste trucklift werd gebouwd.
Kenmerkend van de vorkheftruck zijn de 2 metalen uitsteeksels aan het apparaat waarmee goederen kunnen worden opgetild. In eerste instantie moesten die goederen op houten blokken geplaatst zijn. Later zijn daar de pallets voor bedacht.
Soorten en vormen
Misschien was de verzameling van Albert ook wel klein gebleven als hij echt specifiek voor het verzamelen van vorkheftrucks had gekozen. Er zijn echter veel soorten die ieder hun eigen toepassing en mogelijkheden hebben. De diverse soorten zijn ook in allerlei variaties in de verzameling van Albert terug te vinden.
|
|
Stapelaar en vorkheftruck |
Chinese modellen |
De stapelaar
De stapelaar is het kleinste en eenvoudigste model onder de vorkheftrucks en heeft vaak nog een mechanische bediening. Albert gebruikte voor zijn werk meestal een stapelaar.
Aankopen Chinese modellen
Het valt niet mee om nog nieuwe modellen te vinden. Zelfs op de grote modelauto's beurs van Namac in Houten zijn er vaak hooguit 4 of 5 heftrucks te vinden en die zijn dan ook nog vaak beschadigd, slecht van kwaliteit en niet compleet. Gezien de (entree) prijzen van deze beurzen is het voor Albert niet meer de moeite om hier naartoe te gaan. De meeste aankopen doet hij via eBay. Daarop staan vaak goede foto's en omschrijvingen. Via eBay wordt de wereld ook veel groter. Zo heeft hij een paar modellen in China gekocht. Hij was blij verrast over de kwaliteit en de details waarmee de modellen waren uitgevoerd. Zelfs de spiegels waren reflecterend en de lampjes gekleurd. Op de foto hierboven staan de Chinese modellen.
|
|
|
Smalle gangentruck |
De verreiker |
Hyster |
Smalle gangentruck
Een van de variaties in de verzameling van Albert is de smallegangentruck. Deze variant kan alleen recht op en neer rijden in smalle gangen en dan ook op grote hoogte pallets uit de schappen halen. De heftruckchauffeur gaat met de vorken mee omhoog.
De verreiker
De verreiker is de grootste jongen onder de vorkheftrucks. Het model op de foto is speciaal geschikt voor de bouw.
Schaal
Bijna alle modellen in de verzameling van Albert hebben een schaal van 1:25 of 1:35.
De toekomst
In het boek over 100 jaar heftrucks staat ook een model dat bedacht is, hoe een heftruck er in de toekomst uit zou kunnen zien. Door de firma Still is deze vorkheftruck ook in model uitgevoerd en ook dit model zit in de verzameling van Albert. Dit model is uitgegeven in een serie van 5 modellen allemaal in luxe opbergblik.
Albert had al wel enkele van die modellen, maar heeft toch de hele serie in de nieuwe uitvoering gekocht.
|
|
|
Fotomapje |
Manchetknoop |
Toekomstige heftruck? |
Fotomapjes
Van ieder model dat hij aan zijn verzameling toevoegt maakt zijn vrouw een mooie foto. De gegevens over het model drukt hij af op een overheadsheet. Dit legt hij over de foto heen. Dit heeft als voordeel dat als hij gegevens wil toe voegen, hij de foto niet hoeft te vervangen en de sheets plakken niet vast aan het fotomapje en behouden de tekst.
Extra verzamelitems
Naast de modellen heeft Albert ook allerlei dingen in zijn verzameling die er slechts zijdelings mee te maken hebben. Zo heeft hij bijvoorbeeld 3 stropdassen, manchetknopen, een dasspeld, pins en petjes met vorkheftrucks. Daarnaast heeft hij ook 2 catalogussen van vorkheftrucks. De catalogussen zijn niet van modellen maar van echte vorkheftrucks. Deze catalogussen zijn echter ook belangrijk om de specificaties en de juistheid van de modellen te beoordelen.
Albert vindt deze catalogussen heel leuk. Hij heeft ze op zijn werk gekregen omdat ze overjarig waren. Vaak worden zulke catalogussen voor de verkoop helemaal uit elkaar geplukt en dan worden er absurde bedragen voor gevraagd, wat hij er nooit voor over zou hebben.
Voor nog meer afbeeldingen met heftrucs klik hier
Wilt u contact opnemen met Albert de Jonge, dan kan dat via e-mailadres
Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar
|