Albert Luttikhuis verzamelt geneeskruidenkennis

Mijn vroegere beroep (techniek) staat los van mijn hobby.
Wat was dan de aanleiding of oorzaak om te beginnen met deze hobby?
Het was in 1980 dat ik ineens ben gestopt met roken.
's Nachts kon ik hierdoor zeer slecht slapen en ging 's morgens al vroeg uit mijn bed. Ik ging dan maar met de fiets naar mijn werk (12 km) i.p.v. met de auto. Mijn blik werd toen getroffen door de bijzondere schoonheid van al die prachtige bloemen en planten in de berm.

Spoedig kocht ik een boekje over wilde planten. Hierbij stond ook nog de geneeskrachtige werking van diverse soorten vermeld. Daarna begon ik ook artikelen uit kranten te knippen en op te plakken over geneeskruiden en gelijkertijd kocht ik boeken hierover. Inmiddels gaat al mijn vrije tijd op aan het verzamelen van boeken over geneeskruiden en alles wat daarmee te maken heeft.

Zo heb ik ook een 120 geneeskruiden (In Twente) geplukt, gedroogd en in doosjes bewaard. Om een gedeelte hiervan ieder jaar te vernieuwen brengt me dit met de fiets op alle mooie plekjes hier. Het geeft altijd een bestemming aan mijn fietstochten. Bij slecht weer werk ik alle gegevens bij in de computer. Een boekenlijst, een kruidenlijst en vaak ga ik artikelen over geneeskruiden downloaden, printen en opplakken in mijn plakboeken. Ook brengt mijn hobby mij op rommelmarkten, boekenmarkten en antiquariaten. Kortom het vult al mijn vrije tijd op.

Ik geloof absoluut aan de werkzaamheid van kruiden op de gezondheid.

Kruidendokter spelen doe ik niet. De eerste weg die men moet afleggen,als men ziek is, is naar de huisarts. Zelf gaan experimenteren kan tot fouten leiden.Wel vind ik dat universiteiten meer onderzoek zouden moeten doen naar de werkzaamheid van kruidengeneesmiddelen op bepaalde kwalen.Ik bedoel dus de werking van het hele kruid, en niet zoals farmaceutische bedrijven reeds doen, de werkzame bestanddelen te achterhalen, te gebruiken of na te bootsen.

De kruidengeneeskunde werkt met het hele kruid, dus het totaal aan stoffen die er in zitten. Beide manieren zouden niet moeten strijden met elkaar, maar aanvullen. Voor veel kwalen zou men het benodigde kruid gereguleerd kunnen kweken, plukken en verkopen. Men bespaart hiermee zeker op de hoge kosten van gezondheidszorg. Ook zijn vele middeltjes uit de kruidengeneeskunde best geschikt voor kleine alledaagse belemmeringen als verkoudheid, griepjes en pijntjes hier en daar.

Een goede voorlichting, met duidelijk aangegeven grenzen van hoever de zelfmedicatie kan gaan daarvoor is de tijd nu rijp. De voorlichting hierover zou al kunnen beginnen op de lagere school. Het goed kennen en herkennen van de planten is een belangrijke basiskennis, die op latere leeftijd goed van pas komt. Niet alleen bij het gebruik als geneeskruid, maar ook bij het beschermen van zeldzame planten en het aanleggen van tuinen. Al met al een duidelijke por naar leraren in het basisonderwijs om soms met de kinderen de natuur in te trekken en het systeem van naamgeving van planten te beoefenen.

Bezoek voor meer informatie mijn website: www.albertluttikhuis.nl

E-mail:

© www.moetjekijken.nl