Brabants Dorpsleven op prentbriefkaarten

Inleiding

De meeste prentbriefkaarten verzamelaars beginnen met hun eigen dorp of stad. Soms kan een onderwerp de aanleiding zijn om te gaan verzamelen, bijvoorbeeld molens, filmsterren, paarden. De onderwerpen zijn bijna oneindig. Door belangstelling voor het leven en werken van onze voorouders kom je terecht bij series als Brabants dorpsleven, klederdrachten, folklore, landleven en ga zo maar door. Het is moeilijk aan de juiste gegevens te komen. Van vele afbeeldingen is de herkomst, de plaats van de opname en de personen niet meer bekend. Velen zijn al meer dan honderd jaar oud!

Aan materiaal is nog te komen op verzamelbeurzen, en vooral ansichtkaartenbeurzen. Verschillende handelaren zijn ook op internet actief. Internet met enkele veilingsites biedt ook nog ruime keuze.

Met de website www.brabantsdorpsleven.nl proberen we prentbriefkaartenverzamelaars van Brabants Dorpsleven te bereiken met het doel om tot een zo compleet mogelijk overzicht te komen van dit verzamelgebied. We hopen dat velen zich aangetrokken voelen tot deze schitterende prentbriefkaarten die een beeld geven van het leven en werken in het Noord-Brabant van weleer. We hopen dat vele verzamelaars ons gegevens zullen toespelen om tot een zo volledig mogelijk overzicht van deze kaarten te kunnen komen.

Brabants Dorpsleven

Op deze prentbriefkaarten, ook wel ansichtkaarten genaamd, staat afgebeeld het leven en werken van Brabanders genomen tussen 1900 en 1960. Het veelzijdige leven van eenvoudige dorpsbewoners werd hier afgebeeld. Werkzaamheden in en om de boerderij werden op de gevoelige plaat vastgelegd in een tijd toen fotografie nog een zeldzaamheid was. Dat in een tijd toen flitsapparaten nog uitgevonden moesten worden. En de kwaliteit van de foto’s mogen er zijn!

Weinig streken in ons land kunnen roemen op zo’n unieke serie als het 'Brabants Dorpsleven'. Op talrijke prentbriefkaarten staat het Brabantse boeren- en plattelandsleven afgebeeld. Zeer vele gewone mensen zijn op deze manier voor de eeuwigheid vastgelegd. Vanaf circa 1900 hebben fotografen het dagelijks leven van simpele Brabantse mensen gefotografeerd. Overigens moet men bedenken dat de foto’s vaak geënsceneerd zijn. De fotograaf en de drukker wisten goed wat de mensen mooi vonden en wat goed verkocht. Men liet de mensen bepaalde handelingen verrichten en bijvoorbeeld boerinnen bij hun werkzaamheden de goede poffer opzetten. Wat normaal niet gebruikelijk was. Toch zijn het zonder uitzondering documenten van grote historische waarde.

De meeste prentbriefkaarten zijn uitgegeven onder de serietitel Brabants Dorpsleven, maar veel andere variaties komen voor: zoals Landleven, Brabantse type, Brabantse klederdracht of gewoon Noord-Brabant. Op deze kaarten wordt het Brabantse karakter van leven en werken afgebeeld. Deze folkloristische series omvatten afbeeldingen van het Brabantse leven globaal genomen tussen 1900 en 1960. Het totale aantal voorkomende verschillende kaarten, soms met dezelfde afbeelding, wordt geschat tussen de 2000 en 2500 stuks.

Schitterende afbeeldingen tonen ons het leven en werken van onze Brabantse voorouders. Een probleem wordt gevormd door de moeilijkheid alle gegevens te achterhalen van wat afgebeeld is. Waar is de foto genomen en door wie, wanneer precies, als er personen zijn afgebeeld: wie staan er op de foto? Zou het mogelijk zijn om met vereende krachten deze gegevens zo compleet mogelijk te maken en voor elke geïnteresseerde toegankelijk te maken?

Contact

Het adres van de website is: www.brabantsdorpsleven.nl

Wilt u reageren dan kan dat via de website of rechtstreeks via

Wij zijn in principe niet commercieel bezig. We beschikken af en toe wel over een klein aantal dubbele exemplaren. Heeft iemand prentbriefkaarten over dit onderwerp beschikbaar, mag men contact opnemen. Als ze in de verzameling passen, kan over overname gesproken worden.

Albert Pennings liet een deel van deze verzameling Brabants Dorpsleven op prentbriefkaarten zien op 26 april 2015 op de verzamelbeurs in Eerde.

Voor meer informatie over de verzamelbeurs in Eerde zie: www.verzamelbeurseerde.nl of lees het artikel dat in 'De Verzamelaar' nummer 4 stond.

 

Jac. Biemans en Albert Pennings (1944-2022)


© www.moetjekijken.nl