Padvinderij
Even voorstellen.
Mijn naam is Alex Janssen en ik verzamel al sinds 1985 alles van de Padvinderij. Tegenwoordig noemen ze het Scouting, maar ik gebruik toch liever het 'ouderwetse' woord.
Ik ben begonnen als welpje. Daarna Verkenner en Rowan. Daarna ben ik verkennersleider geworden. Daar ben ik uiteindelijk doorgegroeid tot de eindverantwoordelijke. (Dat wat vroeger 'Hopman' genoemd werd.)
Hoe het begon.
In 1985 nam ik met 'mijn' verkenners deel aan de Nationale Jamboree in Apeldoorn. Daar kwam ik voor het eerst in contact met het fenomeen 'Swoppen'. Dat is het scouting woord voor 'ruilen'. Een begrip voor alle scouts in alle landen van de hele wereld. (En een leuke manier om contact te leggen met een buitenlandse scout.) Je hield een insigne omhoog en zei 'swoppen?' en de andere scout, of dat nou een chinees, een rus of een afrikaan was, wist dat je iets wilde ruilen. Je kon insignes ruilen, dassen, naambandjes… en zo is het begonnen. Mijn verzameling.
Eerst was het nog alleen een doosje vol en een paar ingelijste insignes en dassen in wissellijsten aan de muur van mijn slaapkamer. Later ontmoette ik de jongedame die later mijn vrouw zou worden. We woonden in een mooie grote flat, waar ik 1 van de kamers voor mijn verzameling mocht gebruiken. Nu ik zoveel ruimte had, kwamen er ook een paar etalage poppen bij, die ik met uniformen uit de padvinderij kon aankleden. Mijn vriendin was ook een paar jaar welpenleidster geweest en was dus al net zo enthousiast als ik met het verzamelen. Vanaf dat moment ging de verzameling in sneltreinvaart verder.
Samen struinden we vele rommelmarkten en verzamelbeurzen af. Zij schreef brieven, waardoor ik met een artikel in diverse kranten, 2 pagina's groot in de Story (!!) en in verzamelblad 'De Verzamelaar' heb gestaan. Alsook 6 minuten tv tijd in het programma 'Het Pakhuis' en een tentoonstelling in een museum met een deel van mijn verzameling.
Niks helpt een verzameling zo goed als bekendheid en een enthousiaste achterban. Ik had beide dus.
Na enkele jaren zijn we verhuisd naar een woning met een prachtige grote zolder, met twee kamers die ik momenteel tot mijn beschikking heb. De verzameling is al zo groot geworden, dat deze beide kamers flink gevuld zijn.
Mijn verzameling.
Wat er zoal te zien is? Oef. Laat ik het zo stellen: de reaktie van de mensen die onze zolder bezocht hebben, was er een van uiterste verbazing. Hun mond viel open…
Uniformen, dassen, riemen, hoeden, petten, insignes van stof en metaal. T-shirts en truien. Vlaggen en vaantjes. Fluitjes. Dat zijn de dingen die de meeste mensen nog wel kunnen verzinnen. Maar het gaat verder. VEEL verder!
Boeken, stripboeken, kaarten, lidmaatschapskaartjes, diploma's en oorkondes, documentatie en correspondentie. Lepeltjes, serviesgoed, glazen, asbakken. tegeltjes, mondharmonica's, sleutelhangers, kaarsen, ringen, kettingen, munten, medailles. Beeldjes, blikjes, lucifers en aanstekers. Spelletjes, puzzels. Platen, cd's. Zeepjes en afwasmiddel. En nog heel veel meer !
Stripfiguren.
Verder zijn natuurlijk ook diverse stripfiguren vertegenwoordigd. Stripfiguren zult u denken?
Jazeker! Wie kent Snoopy niet? Snoopy is ook bekend als 'the beagle scout'. Omdat dit witte hondje ook regelmatig met zijn vriendjes, de gele vogeltjes 'woodstock' op camperen gaat. Soms ook vergezeld door de rest van de Peanutsbende.
Maar ook Mickey Mouse, Donald Duck en zijn neefjes zijn bij scouting geweest. En Suske en Wiske. En Guust Flater. En uiteraard de Beverpatrouille. Ook Garfield heeft wel eens scouting kleren aan gehad. (Maar dat eigenlijk alleen in Amerika.)
Koninklijk Huis
Maar ook het koninklijk huis is in mijn verzameling vertegenwoordigd. Wist u bij voorbeeld dat onze eigen Koningin Beatrix als jong meisje een padvindster is geweest? Net als haar zusjes Prinses Irene en Margriet. En dat haar moeder Koningin Juliana beschermvrouwe van de padvindsters is geweest? En dat Koningin Wilhelmina nog, samen met de oprichter van scouting, Baden Powell, de wereldjamboree in 1937 te Vogelenzang, Nederland officieel geopend heeft? De laatste wereld jamboree die Baden Powell nog bij leven heeft kunnen bij wonen.
Scouting is in Nederland begonnen in het jaar 1910 (december.) En vanaf 1915 is er altijd een lid van het koninklijk huis beschermheer geweest van Scouting Nederland.
Prins Bernhard is het lange tijd geweest. Hij werd opgevolgd door Prins Claus. En momenteel (vanaf 2005) is onze Prinses Maxima de beschermvrouwe van Scouting Nederland.
Wie heeft scouting nou eigenlijk opgericht?
Iedereen zegt altijd dat Baden Powell Scouting opgericht heeft. Maar eigenlijk heeft de jeugd dat ZELF gedaan. Oei, nou krijg ik volgens mij alle scouts achter me aan… maar luister:
Baden Powell heeft in Afrika met de Boerenoorlog meegevochten. Hij had daar een boekje uitgebracht dat 'aids to scouting' heette. Het diende om de (oorlogs-)verkenners te helpen met sporen zoeken, overleven, knopen maken, je behelpen in de natuur, dieren herkennen, planten herkennen en alles wat nuttig kan zijn in het buitenleven.
Dit boekje was dus bedoeld voor oorlogsdoeleinden. Terug gekomen in Engeland kwam Baden Powell tot de ontdekking dat de engelse jeugd een eigen soort spel had ontwikkeld aan de hand van dat boekje. Omdat Baden Powell niet goedkeurde dat jeugd geassocieerd werd met oorlog, heeft hij er een aangepaste versie, (Scouting for Boys) speciaal gericht op jeugd en spel van gemaakt.
In de eerste instantie alleen voor de verkenners leeftijd. Maar na enige tijd bleek dat de jongere broertjes hun oudere broers na wilden doen. Baden Powell besefte dat daar een speciaal soort spel voor verzonnen moest worden. iets speelser. En iets minder gevaarlijk. (zakmessen kunnen wel voor verkenners, maar niet voor welpen) en hij kwam op het idee van het Junglebook van Kipling. De jongere verkenners werden omgedoopt tot 'welpen'. Ziedaar, een nieuwe welpengroep was geboren !
Op een bepaald moment werd de eerste wereldjamboree gehouden. En tot zijn grote verbazing stond er ineens ook een patrouille MEISJES, in zelf verzonnen en zelf gemaakte uniformen. Oef. Meisjes? Wat moest hij daar nou mee? Hij vond zijn zus bereid om deze meisjes onder haar hoede te nemen.
Wie heeft scouting opgericht? Baden Powell? De jeugd zelf? Of beide? U mag het zeggen.
Hoogtepunten in mijn verzameltijd
1994: deelnemen met mijn verkennersgroep aan de Europese Jamboree in Dronten.
2006: 2e prijs winnaar 'Verzamelaar van het jaar' op de Collectors Fair in Eindhoven.
Binnenkort uitverzameld…of toch niet?
Mensen die horen hoe lang ik al verzamel, en die zien wat ik al heb, vragen me wel eens of ik nog wel iets te wensen heb. Heb ik al niet alles al in mijn verzameling?
Och jee. Nog LANGE niet. En ja, ik heb nog wensen genoeg!
In mijn verzameling bevindt zich een scouting schoen. Ja, Eentje. In het verleden aan mij geschonken door de eigenaar die er zelf nog in gelopen had. Uit jeugdsentiment heeft hij de andere gehouden. Toch hoop ik altijd nog eens het set compleet te kunnen maken.
Van een andere verzamelaar heb ik gehoord dat er ook scouting laarzen moeten zijn geweest. maar deze heb ik zelfs nog nooit met eigen ogen gezien. Noch op foto's, noch in het echt.
Verder bestaan er nog servetringen met een wolvenkop, een scoutinglelie en een padvindsters klaverblad erop. Die zou ik dolgraag aan mijn verzameling willen toevoegen.
Ook is er een servies van de NPG geweest. (Nederlandsche Padvindsters Gilde) Daar speur ik ook alle rommelmarkten en verzamelbeurzen voor af. Helaas heb ik er pas enkele delen van kunnen bemachtigen.
Op internet heb ik ooit gezien dat er van het merk LLadro een padvindster en een verkenner zijn geweest. Die zouden uiteraard ook prachtig in mijn verzameling tot hun recht komen.
Verder heb ik in mijn verzameling stroopblikken van Rinsche Appelstroop met een verkennerskamp erop. Die zijn er in 2 verschillende formaten. Ik heb beide formaten in het blauw. Maar er moeten ook van dit soort blikken geweest zijn in kleur. Dat weet ik zeker, en ik zoek er elke beurs naar af.
Verder zijn er herdenkingsborden gemaakt van de wereldjamboree 1937. Deze zijn gemaakt in het blauw, in het zwart en in het bruin. Ik zoek nog steeds de bruine versie.
Ook zijn er nog vele westraven tegels van scouting, alsook scouting tegels van de fabrikant Potter die ik nog zoek.
Bij een engelse mede-verzamelaar heb ik ooit een set lepeltjes gezien met volkjestekens erop. Helemaal geweldig !
In 1985 was er weer een wereldjamboree in Nederland. Toen heeft de Albert Heijn, (die op het terrein een tijdelijke winkel had) een souvenir miniatuur vrachtwagen uitgebracht met het logo van de wereld jamboree erop. Ook die zoek ik nog steeds.
En uiteraard, zoals te verwachten valt, alles van diverse Jamborees, maar vooral van de Jamboree in 1937. In ons eigen Nederland.
Vooral de Deelnemers insignes van onze eigen wereld jamboree 1937. Altijd gewild en zo ontzettend moeilijk te bemachtigen. Er zijn er 14 van gemaakt, en ik heb er nog maar 6 kunnen bemachtigen in al die jaren dat ik verzamel. Vooral die van de zeeverkenners subkamp is heel moeilijk. En er zijn er natuurlijk ook heel veel naar het buitenland verdwenen, met de rechtmatige (buitenlandse) deelnemers.
U ziet…nog wensen zat! Ik stop pas met verzamelen als ik oud en bejaard ben.
Mocht u toevallig nog iets van de padvinderij hebben voor mij, neem dan even contact met mij op. Vaak verdwijnt er veel in de vuilnisbak, doordat mensen er geen interesse meer in hebben. En dat is echt doodzonde! Het is onderdeel van ons historisch erfgoed en dan kan het toch beter bewaard blijven in een mooie verzameling. U maakt er mij dolblij mee.
Mijn e-mail adres is:
Met vriendelijke scouting groeten en een stevige linker.
Alex Janssen
|