André Peters: mijn hobby is elektronica

In de jaren 50 begon mijn interesse in de elektronica.

In vroegere jaren bouwde bijna elke beginnende radio-amateur een kristalontvanger en ook ik bouwde zo'n toestel. Later kreeg ik van mijn ouders voor mijn verjaardag een bouwpakket cadeau. Dit was een eenlamps radio en wel de Pupil van Maxwell ter waarde van 16 gulden. De geluidsweergave ging via een koptelefoon. Dit heb ik uiteraard gemonteerd in een kastje en na verloop van enige tijd knutselen werkte alles prima. 's Avonds kon ik 29 radiostations vinden wat een enorm bereik was in die tijd.

Alles moest je zelf maken want wat er kant-en-klaar te koop was, bleek voor mij vaak onbetaalbaar te zijn, of bestond gewoon nog niet. Het was een goede leerschool. Alle informatie over schakelingen verzamelde ik uit hobbybladen en andere publicaties op dit gebied. Tegenwoordig is dit allemaal te koop.

De ambachtschool verliet ik als elektro-instrumentmaker. Ik vond een baan en bezocht 4 jaar lang de avondschool voor een opleiding tot monteur, dat waren leuke en leerzame tijden. Uiteindelijk kwam ik in de chemie terecht waar ik op de afdeling elektro-regeltechniek 24 jaar heb gewerkt. Tenslotte nog 12 jaar bij de Technische Dienst in een Verzorgingstehuis. Ondertussen verdiepte ik mij in de modelbouw elektronica en bouwde veel ontwerpen na van een knipperlicht tot vaarregelaars voor modelbootjes, iets waar ik nog steeds graag mee bezig ben.

Zelfbouw is tegenwoordig niet meer rendabel want alles is compleet te koop voor een voordeliger prijs. Alleen voor speciale onderdelen loont dit echter nog de moeite.
In de loop van de tijd heb ik onder andere gemaakt: acculaders voor loodbatterijen - acculaders voor NC batterijen - vaartregelaars voor boten - wisselknipperlicht - accuspanningsmeter 6 en 12 volt - kanaalompoolschakeling - 2 ampère miniregelaar - verder diverse andere ontwerpen.

Bij de meeste onderdeelzaken zijn diverse bouwpakketten verkrijgbaar, bijvoorbeeld een bouwpakket voor een lichtregeling in huis (Domotica). Zelf heb ik hiervan diverse ontwerpen gemaakt en deze werken tot volle tevredenheid.

Elektronica blijft voor mij een interessante hobby.


© www.moetjekijken.nl