Boetseren met ovenklei en das-klei

Boetseren met ovenklei

In het jaar 2000 volgde ik een cursus Boetseren aan een plaatselijk cultureel centrum en merkte al vrij snel dat dit beter bij mij paste dan de cursus tekenen en aquarelleren, die ik voorheen had gevolgd. Naast het maken van beelden vind ik het ook leuk om af en toe gebruiksvoorwerpen zoals vazen, schalen, bloempotten etc. te maken. Van het begin af aan ben ik ook thuis gaan werken. Ik kan dan zelf bepalen hoelang en wanneer ik werk. Op dit moment ben ik bezig met een deeltijdopleiding aan de kunstacademie in België.

Als ik ervoor gekozen heb om het niet of nauwelijks af te werken, neem ik meestal terraklei. Deze klei heeft na het bakken een mooie warme rode kleur (zie foto van zonnewijzer). Als afwerking heeft acrylverf mijn voorkeur. Het is leuk om hiermee te experimenteren. Je kunt hiermee bijvoorbeeld bronseffecten maken en er bestaan speciale 'granietstone' acrylverven. Daarnaast is het uitproberen van verschillende glazuren ook erg leuk.

Lijkt het je leuk om te boetseren met ovenklei dan is het raadzaam om een cursus te volgen om de basisvaardigheden eerst onder de knie te krijgen. Heb je echter geen zin of tijd om een dergelijke cursus te volgen dan zou je de Teleac-klapper Thuis Boetseren eens moeten lezen. Hierin wordt alles heel duidelijk uitgelegd en er staan veel nuttige tips en leuke voorbeelden in. (Deze klapper is ook in de bibliotheek aanwezig.)

 Boetseren met Zelfhardende DAS-klei

Ovenklei is veel goedkoper dan DAS-klei (= zelfhardende klei), maar toch kies ik soms voor de zelfhardende klei, omdat deze ook een aantal voordelen heeft ten opzichte van ovenklei. De beelden die je van DAS-klei maakt kun je namelijk zo groot maken als je wilt. Je bent dus niet afhankelijk van (de afmetingen van) een oven. Daarbij krimpt DAS-klei niet en hecht zich direct aan allerlei materialen zoals hout, glas, blik, styropor (=piepschuim) etc. De mozaďekbloemen en het het beeld van het mannetje (1 m 80 hoog) zijn om deze redenen dan ook van DAS-klei gemaakt.

Wil je een klein beeld maken dan kun je dit geheel opbouwen uit de zelfhardende klei, maar wil je een groot beeld maken dan is het aan te raden eerst een vorm op te bouwen van een ander (goedkoper) materiaal b.v. een glazen fles, styroporbol, een stuk afvalpiepschuim of ijzerdraad met aluminiumfolie. Poreuze materialen (b.v. piepschuim) moet je wel eerst even nat maken. Ook kun je op heel eenvoudige wijze een leuk beeld maken door een styroporvorm (b.v. een dier) met een dun laagje DAS-klei te bedekken. Daarnaast kun je DAS-klei ook gebruiken om een houten doosje, tak, krans of vaas te versieren.

Nadat de zelfhardende klei goed droog en gehard is kun je het afwerken met acrylverf. Andere soorten afwerking, zoals beplakken met stukjes tegel kan natuurlijk ook.

Anita Gubbels
 

© www.moetjekijken.nl