peper- en zoutstellen

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Hoe het begon:
In 2008 kregen we (Anja en René) van een vriendin een grappig peper- en zoutstel ter decoratie in de keuken. Omdat we allebei van eten houden een toepasselijk cadeau. Later met de verjaardag van René kwam er nog een setje bij en werd een randje op het kozijn vrijgemaakt. Vrij snel kwamen er een paar bij totdat er geen ruimte meer vrij was in het raamkozijn. Onze interesse was gewekt. Er waren best wel erg leuke peper- en zoutstellen te koop.

Geheel onverwacht kwamen we in contact met iemand uit Den Haag. De buurman was overleden en het huis moest leeg. Waaronder een verzameling peper- en zoutstelletjes. Dit ongezien gekocht voor een leuk prijsje en op naar Den Haag. Dat was onze eerste echte kennismaking met redelijk veel verschillende setjes. Het hek was van de dam.

Informatie over peper- en zoutstellen
Vanaf dat moment waren we eigenlijk al eigenaars van een verzameling maar hadden we geen flauw idee wat we precies in huis hadden gehaald. Na wat onderzoek bleken er enorm veel verschillende soorten en maten peper- en zoutstellen te bestaan. Sommige als onderdeel van een servies (zoals de merken Ritzenhof, Wedgewood en Villeroy & Boch), sommige als souvenir (met de groetjes uit…. erop) en ook setjes die speciaal voor verzamelaars zijn gemaakt (zoals Disney en Coca Cola).

Uitbreiden van de verzameling
In het begin kochten we regelmatig nieuwe setjes in een kringloopwinkel en op rommelmarkten. Doordat we een beperkte ruimte beschikbaar hebben zijn we sinds 2 jaar wat selectiever geworden en zoeken we de meer bijzondere peper- en zoutstellen. Het aanbod wordt daardoor een stuk kleiner. Waar we in het verleden nog regelmatig van een rommelmarkt met 10 peper- en zoutstelletjes thuis kwamen, komen we nu soms zelfs met lege handen thuis. Kringloopwinkels hebben helemaal niet meer wat we zoeken dus blijft internet over. Helaas is dat wel een dure oplossing omdat je ook vaak met verzendkosten zit. We groeien dus niet meer zo snel.

Onze verzameling en plannen
Een slaapkamer vol, ongeveer 220 meter plank aan de wanden en een ronde vitrinekast in het midden geven plaats aan zo'n 3000 peper- en zoutstelletjes. We hopen dit aantal in de toekomst nog te kunnen verdubbelen en tegelijkertijd de wat eenvoudigere setjes te verruilen voor meer bijzondere uitvoeringen. Op dit moment zijn we bezig met een website waar we alle setjes op willen plaatsen. Een foto met liefst zo veel mogelijk informatie. Helaas is vooral die informatie vaak niet te vinden en zijn we afhankelijk wat mensen ons over een peper- en zoutstelletje weten te vertellen.

We hopen via www.moetjekijken.nl en wat ander kanalen in contact te komen met ander verzamelaars en ook mensen die een verzameling bezitten maar er niets (meer) mee doen. Misschien kunnen we via extra bekendheid en contacten onze verzameling uitbreiden.

Wat we nog zoeken
Wij hopen onze verzameling groter te kunnen maken met bijzondere setjes. Het is moeilijk uit te leggen wat wel en niet bijzonder is, dat is ook een kwestie van smaak. Op de foto's staan een aantal van onze topstukken. Misschien geeft dat een redelijk beeld met wat we nog willen toevoegen aan onze verzameling.

We hebben een website waarop we bijna dagelijks een nieuw peper- en zoutstelletje toevoegen. Ons online museum in aanbouw: www.peper-zoutstel.nl.
Daarnaast zijn we ook actief op Facebook en Twitter. Like, deel of retweet onze berichten gerust. Je kan ons natuurlijk ook volgen op deze kanalen.
https://www.facebook.com/peperzoutstel
https://twitter.com/@PeperZoutSet

Voor wie contact met ons zoekt. We zijn bereikbaar via het contactformulier op onze website of via

Anja en René

René is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren
René stond op De Stip in Koffietijd (30-01-2018):
Klik om te kijken

© www.moetjekijken.nl