Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Kantklossen


In 1993 werd een cursus kantklossen gegeven in Vlaardingen. Anke Hoogland deed mee en raakte toen verslingerd aan kantklossen. Zij vindt dit een prachtige, rustgevende hobby.

Voor kantklossen gebruikt Anke gewoon naaimachinegaren om te klossen. Vaak in de kleur wit, maar alle kleuren zijn mogelijk. De pauw onderaan de pagina is gemaakt met meerdere kleuren garen.

Eerst een uitleg: wat is Kantklossen?

Draden zitten op een klosje gewikkeld. Het klosje dient als voorraad en heeft een soort steeltje waaraan het vastgepakt wordt. De klosjes worden altijd in paren gebruikt die bij elkaar blijven horen. Na het maken van een aantal slagen wordt een speld in het patroon gestoken, zodat het vlechtwerk op zijn plaats blijft zitten. Als een klosje leeg raakt, wordt er opnieuw draad omheen gewonden, dat aan het uiteinde van de oude draad wordt vastgeknoopt. Het knoopje wordt met een schaartje zo kort mogelijk afgeknipt.

Anke is lid van de Landelijke Organisatie Kantkloskunst www.lokk.nl. Ze heeft uit het verenigingsblad veel informatie gehaald. Ook heeft Anke diverse patronen gekocht in Slovenië. Onder andere het paard boven aan de pagina.

Landelijke Organisatie Kant Kunst, de LOKK werd opgericht in 1978.

De doelstelling van de LOKK, is het bevorderen van de belangstelling voor kant en de vervaardiging ervan. Dit wordt op verscheidene terreinen ondersteund.
Er is een verenigingsblad, website, bibliotheek met bijna 1.200 tijdschriften en boeken over kanttechnieken en kanthistorie.
Er zijn regiodagen, lezingen, workshops en tentoonstellingen, cursussen en workshops op meerdere locaties.
Het 40 jarige jubileum werd in april 2018 gevierd in Deventer.

Zie de website www.Lokk.nl voor meer informatie.© www.moetjekijken.nl