Papierarchitectuur

Jaren geleden ben ik, via een cursus origami, bij toeval in aanraking gekomen met papierarchitectuur. Behalve het vouwen heeft papierarchitectuur weinig met origami te maken. Van oorsprong komt het, net als origami, uit Japan, maar inmiddels zijn er ook bekende kunstenaars uit andere landen die het beoefenen. Zo is Ingrid Siliakus een bekende Nederlandse kunstenaar die papierarchitectuur beoefent, overal ter wereld exposeert en een boek met voorbeelden heeft samengesteld.  

Bij papierarchitectuur (sommigen noemen het abusievelijk architectuurorigami) ga je uit van een al dan niet zelf ontworpen werktekening. Dit patroon wordt overgebracht op een stuk papier en door dit papier te snijden en te vouwen, kom je uiteindelijk tot een driedimensionale voorstelling. Eventueel kan het resultaat nog ingekleurd worden, of aan de achterkant beplakt met een andere kleur papier.

Omdat je een minimum aan materiaal nodig hebt en het resultaat al snel mooi oogt, leg ik me nu uitsluitend toe op deze hobby.

Je kunt het jezelf net zo moeilijk maken als je wilt, maar het zelf ontwerpen van een werktekening vergt wel enig ruimtelijk inzicht. Er zijn genoeg boekjes met voorbeelden te vinden. Je moet een beetje geduldig en precies zijn. Voor meer voorbeelden en uitgebreidere beschrijving verwijs ik naar mijn website www.papyromania.nl

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl