Arie van Herwijnen over zijn munten

Verzamelen is mijn tweede natuur. Als mijn interesse eenmaal is gewekt, dan ga ik tot het uiterste. Totdat er een nieuw interessegebied ontstaat. De oude verzameling gebruik ik dan om een nieuwe aan te leggen. Zo gingen speldjes over in sleutelhangers, sigarenbandjes in suikerzakjes en stripboeken in postzegels.

In 1980 volgde Beatrix haar moeder op als koningin van Nederland en dat was het startsein om alle munten van Juliana te verzamelen. Maar al snel verzamelde ik ook buitenlandse munten en oude munten. Na korte tijd had ik alle familieleden, vrienden, kennissen en collega's aan de enkels omhooggehouden tot er geen muntje meer uit hun broekzakken viel.

Omdat de uitbreiding van de verzameling stokte en ik geen munten wilde kopen, kocht ik in 1982 mijn eerste metaaldetector. De verzameling uitbreiden met zelfgevonden munten leek me geweldig. Zes detectors en bijna 8000 munten later mag ik wel zeggen dat mijn opzet is geslaagd. In het begin was elk muntje welkom, maar na enkele jaren vond ik dat ik opnieuw een keuze moest maken, Ik heb toen gekozen voor munten van de provincie Gelderland (NL), waar ik geboren ben. De rest werd uiteraard weer geruild.

Toen ik met mijn gezin naar Tiel verhuisde raakte ik geïnteresseerd in de Tielse muntslag. Van deze middeleeuwse Gelderse muntplaats bezat ik nog geen enkel exemplaar. Hoewel ze niet echt zeldzaam zijn, zijn ze toch niet eenvoudig te bemachtigen. Ze worden zelden aangeboden. Toen ik mijn eerste twee exemplaren kon kopen, heb ik geen moment geaarzeld. Ik was meteen verknocht aan die onooglijke, maar o, zo charmante muntjes. Gezien de nauwe verwantschap van de steden Tiel en Deventer in de Middeleeuwen, ben ik ook munten uit die stad gaan verzamelen.

Het idee om een internetsite over Tielse en Deventer munten op te zetten, kreeg ik vanwege de behoefte om aan meer intormatie en meldingen te komen van in Nederland gevonden exemplaren. Ook wilde ik mijn kennis over munten beschikbaar stellen door munten te determineren. Uitgangspunt was de site informatief en serieus te houden, met de nadruk op kennisverspreiding en betrouwbaarheid. Bovendien moest ze uitnodigend zijn om te gebruiken.

Omdat één van de doelstellingen van de site het delen van kennis is, zijn de determinaties vastgelegd in de 'determinatierubriek '. In deze rubriek kan de bezoeker ervaren hoe de muntslag door de eeuwen heen is veranderd en zoeken naar gelijkenissen van gevonden of verzamelde munten.

Contacten met vinders van Tielse en Deventer munten.

Bij diverse websites over munten en metaaldetectie in Nederland en daar buiten voer ik determinaties uit. Daardoor kom ik in contact met diverse verzamelaars en detectoramateurs. Helaas is het aantal gevonden munten uit mijn favoriete muntplaatsen beperkt. Komen ze echter voor dan zal ik de vinder altijd persoonlijk benaderen voor het geven van aanvullende informatie.
Ook zal ik graag adviseren bij bewaring in de verzameling van de vinder of bij ruiling of verkoop. De staat waarin de middeleeuwse muntjes verkeren, is bij het determineren en verzamelen overigens niet van belang.

Samenwerking met de beroepsmatige numismatiek en archeologie

Tot besluit wil ik nog een keer benadrukken hoe belangrijk samenwerking en het opbouwen van een goede verstandhouding met de professionele numismatiek en de archeologie is. Ik hoop dat mijn site ertoe bijdraagt, dat er een brug wordt geslagen tussen beide werelden.

Heeft u een vraag voor Arie, stuur dan een bericht via het formulier, door op deze link te klikken

Arie van Herwijnen           

© www.moetjekijken.nl