Schuifpuzzels en andere breinbrekers

Sinds 1980, het jaar waarin de Rubik's Cube/Hongaarse kubus een rage werd, verzamelt Auke Reijenga schuifpuzzels en andere breinbrekers.
Na een verkeersongeluk moest hij als jongetje van 6 jaar een aantal weken in bed liggen. Hij kreeg toen een schuifpuzzeltje en heeft daar veel mee gepuzzeld. Doordat het blokje met de letters 'DE' tweemaal voorkomt, is de puzzel de ene keer wel oplosbaar en de andere keer niet. Dit is eigenlijk een 'puzzel in een puzzel'. Door deze schuifpuzzel kreeg Auke interesse in schuifpuzzels en is hij ze gaan verzamelen. Ook kreeg Auke belangstelling voor andere breinbrekers.

Eerste schuifpuzzel Rubik's Cube
Eerste schuifpuzzel Rubik's Cube in vele varianten

Puzzels worden onder andere gekocht via internet. Daarnaast is Auke lid van Verzamelkring "SamZam", zie de website www.samzam.nl. Leden proberen elkaar te helpen bij uitbreiding van elkaars verzamelingen, de manier om aan leuke puzzels te komen.

In het begin kon Auke de puzzels nog bewaren in een schoenendoos, maar op een gegeven moment stond zijn hele huis vol met puzzels. Uiteindelijk heeft hij een oplossing bedacht. Hij is in 2008 een puzzelmuseum begonnen. Hij heeft nu ongeveer 20.000 verschillende puzzels! Vrijwel alle puzzels zijn door Auke opgelost.

Flyer Puzzelmuseum Een heus verkeersbord
Flyer Puzzelmuseum Een heus verkeersbord
naar het museum

Het museum staat boordevol met schuifpuzzels, logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Er is veel gelegenheid om zelf te puzzelen aan diverse puzzeltafels.
Volop puzzelplezier voor jong en oud!
Auke kan ook als clown of goochelaar optreden bijvoorbeeld op een feest.

Puzzeltafel Clown Auke
Puzzeltafel Clown Auke

Iedereen die de puzzels ziet, zal veel herkennen. Zelfs een 'blokjes kalender' is een puzzel. Op 2 blokjes met 6 kanten komen de cijfers 0, 1 en 2 tweemaal voor. Cijfer 6 is ook bruikbaar als 9 en komt eenmaal voor. Op deze manier zijn alle dagen van een maand te maken.

Schuifpuzzel

Een bijzondere puzzel is de ringpuzzel (in het Fries: Tipelskjirre of tipeltang), hierboven afgebeeld. Deze puzzel lag bij Aukes oma. Deze puzzel is door een voorvader gemaakt. Er zijn ook veel moderne varianten van, zoals de "Dragon Lock" (klik op de afbeelding om de Dragon Lock te zien).

Expositie "ogen bedrogen" Margriet Winterboek
Expositie "ogen bedrogen"
Te zien is een jonge vrouw of een oude dame
Margriet Winterboek,
vol puzzels en goocheltrucjes

Af en toe zijn er exposities, zoals expositie "ogen bedrogen" en Margriet Winterboeken.
Winterboeken van Margriet staan vol puzzels en goocheltrucjes.

Het "Puzzelmuseum Joure" is op afspraak open voor kleine en grote groepen. Het is een leuk uitstapje, heel geschikt voor familie-, buurt- en personeelsfeesten. Leerzaam voor leerlingen van scholen.

Kijk voor meer informatie: www.puzzelmuseum.nl

Auke Reijenga, De Brekken 6-13, 8502 TN  Joure
Tel: 0513 - 41 64 17 en 06 - 48 63 11 84

Tot slot een raadsel:

Raadsel

 

Auke is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl