Mozaiek maken

Ik zag in één of ander blaadje een tuintafel van mozaiektegeltjes gemaakt en ik dacht: "Dat wil ik ook". En denken is bij mij meteen beginnen. Op de eerste plaats had ik tegels nodig, gewone tegels welke men in keukens en badkamers vindt. Gezien wij vele malen verhuisd zijn had ik zelf het eerste begin van overgehouden en zorgvuldig bewaarde tegeltjes.

Verder kreeg ik via enkele familieleden en vrienden behoorlijk wat verschillende kleurtjes bij elkaar. Nog een tegeltang en een kleine tegelsnijder voor de rechte stukjes en ik kon beginnen. Ik kocht een stuk MDF bij de doe het zelfwinkel en een pot tegellijm natuurlijk.
Het was koninginnedag en koud. De hele namiddag besteedde ik aan het knippen en leggen in figuur, buiten, want ik wilde binnen geen rommel maken. Voordat ik wilde gaan lijmen vroeg ik mijn man om eens te kijken hoe hij het vond. Hij keek meer naar mij (blauw van de kou) dan naar mijn tegeltjes. Hij pakte resoluut de hele plaat op en alle zorgvuldig gelegde en nog niet gelijmde tegeltjes, vielen op de grond. Hij sjouwde de hele boel naar binnen en zette mij onder een hete douche...... Dit was het begin van een leuke hobby.

Eenmaal binnen begon ik weer maar nu toch met het kleinere werk: ik maakte ons huisnummer, dat was niet zo moeilijk want wij wonen op nummer 1. Met een mooie rand er omheen en opgevuld met stukgeslagen tegeltjes. Het siert tot op de dag van vandaag ons huis. Goed gelukt en dat gaf de burger moed.

Daarna begon ik aan bloempotten, die stenen terra-cotta potten te beplakken. Met wat fantasie kwamen er fleurige potten, in en om het huis. In de winter kreeg ik een kerstkaart met een postzegel waarop de drie koningen stonden.
Het inspireerde mij om hiervan een mozaiek afbeelding te maken. Van een postzegel kwam ik tot devotie-ofwel bidprentjes met afbeeldingen van iconen, welke ik begon na te maken in mozaiek. Inmiddels heb ik er 17 gemaakt. Ze zijn ongeveer 60 bij 40 centimeter groot. Nog steeds werk in binnenshuis op 3 vierkante meter.

De moeilijkheid zit toch wel in het voegen en de juiste kleur tegeltjes. Je moet er rekening mee houden wanneer je de mozaiekstukjes opplakt en voegt. Je kunt je hele werkstuk ermee verpesten, jammer van al dat werk wat al gedaan is. Dit vergt toch wel enige oefening tijdens het plakken. Je moet er terdege rekening mee houden, vooral in de gezichten en de handen.

Heeft u hier een vraag over, stuur dan een bericht via het formulier door op deze link te klikken.

Mevr. A. van den Elsen    

© www.moetjekijken.nl