Heksen

Al zeker 20 jaar verzamel ik heksen.
Ooit vertelde iemand me dat Hexa grieks is voor "wijze oude vrouw" en toen dacht ik: "dát wil ik later worden als ik groot ben". Ook de gedachte om zo dicht mogelijk bij de natuur te leven spreekt mij aan, zonder hierin te overdrijven, we leven wel nú.

Ik ben dan zelf ook geen heks, maar heb in de loop der jaren wel veel over ze verzameld. In eerste instantie bewaarde en kocht ik alleen informatie en boekjes over heksen. Omdat die gewoon in de boekenkast stonden viel dat niet zo op. In mijn boekenkast staan diverse boeken over heksen en magie. Naast de leesboeken, zoals de complete serie van Harry Potter en diverse boekjes van Paulus de Boskabouter staan er ook prentenboeken en zelfs (in een andere kast) enkele dikke pillen met informatie over heksenwijsheden en met recepten voor kruidenmengsels. Ook zijn er boeken bij over moderne hekserij.

Het leuke aan verzamelen is het rondstruinen op rommelmarkten enzovoort en thuis te komen met een unieke ontdekking voor een paar centen. Mijn verzameling is behoorlijk uitgebreid en bevat ook diverse maten poppenhuisjes (met heks als bewoonster uiteraard), boeken, beeldjes, poppen en wat je verder maar kunt bedenken.
Ook is de verzameling leuk voor vrienden die je altijd wel iets weten te geven voor je verjaardag. Heksenbenzine
Op die manier heb ik al tientallen heksen op bezems in mijn verzameling gekregen. Veelal zien ze eruit als eigengemaakte poppen, maar ze zijn dus niet door mijzelf gemaakt.

Ik vind ook echt alles wat met heksen te maken heeft leuk. Ik verzamel bijvoorbeeld ook kleine theeserviesjes, want heksen drinken kruidenthee. Ik heb zelfs enkele flessen met drank in mijn kast staan, zoals heksenbenzine op de foto rechts.

Ook heb ik allerlei hedendaagse heksen in mijn verzameling. Zo zijn Sneeuwwitje en de 7 dwergen niet welkom in mijn vitrinekast, maar natuurlijk wel de heks van die serie van Albert Heyn. Van de Suske en Wiske figuurtjes hoort alleen de Zwarte Madam in mijn verzameling. Ook van de Efteling figuurtjes van C1000 en Super De Boer heeft alleen de heks een plaatsje in mijn kast gevonden.

Tatoeage van een heks Mijn lievelingsheks, Eucalypta van Paulus de Boskabouter heeft lange tijd in mijn verzameling ontbroken. Ik had alleen diverse boekjes met afbeeldingen van Eucalypta, maar geen als figuurtje.
Toen ik in oktober 2010 een tentoonstelling met mijn heksenverzameling hield op de verzamelbeurs in Eerde kreeg ik een sleutelhanger van Eucalypta als cadeautje voor het houden van mijn tentoonstelling.

In mijn verzameling zit zelfs een heks van marsepein. Of de marsepein nog te eten is, dat is niet bekend en eigenlijk ook niet interessant, want de heks zal toch nooit gegeten worden.

Heks van marsepein Schildje met een heks erop

Ook bij de voordeur zijn direct al diverse heksen te zien. Ik heb een mooi ovaal raampje in de hal, waar precies een heks voor hangt en bij de voordeur staat een heksenbezem en een mooi schildje met een heks erop.

Tatoeage van een heks
   tatoeage van een heks
De liefde voor heksen gaat zelfs zo ver dat ik een tatoeage van een heks op mijn enkel heb laten zetten.

Iemand die me kan helpen aan een beeldje/pop van de echte Eucalypta, kan contact met me opnemen via mijn e-mailadres:

Avelien van Marle

 

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 

Avelien is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl