metaaldetectie

Al bijna 25 jaar zoek ik met behulp van een metaaldetector. Mijn detectors, als eerste een C-Scope met 2 knoppen daarna een Garrett. Tegenwoordig zoek ik met een White's 6000 Di Pro sl en een Laser Rapier.

Ik ben begonnen met de hobby omdat ik munten verzamelde. Zelf munten vinden met behulp van een metaaldetector is goedkoper dan telkens maar weer munten kopen voor de verzameling. Na een aantal jaren zoeken ging mijn interesse ook uit naar voorwerpen en oogvondsten. Het mooiste vind ikzelf als ik iets vind waarvan ik geen weet heb wat de vondst is, waar het voor gediend heeft wat de datering is etc.

Vondsten met vragen, vragen en nog eens vragen. Zelf heb ik via mijn website en ook door gebruikmaking van andere websites, forums veel eigen vondsten laten zien soms met determinatie maar soms ook met een vraag. Het laten zien van je vondsten aan het publiek en met name aan alle mede-hobbyisten heeft een heel groot voordeel namelijk dat men zelf vondsten gaat herkennen.

Vroeg of laat vinden zoekers identieke vondsten en het is dan mooi meegenomen dat je ergens op het WWW jouw vondst kunt plaatsen, kunt terugzien, kunt determineren.

Mijn mooiste en meest unieke vondsten zijn 2 bronzen berenbeeldjes. Ik zoek alleen in de buurt van mijn woonplaats. Soms werk ik mee aan een archeologische opgraving, leuk en leerzaam.Tijdens zo'n opgraving vond ik eens een bronzen lanspunt uit de midden-bronstijd. Het is een leuke, leerzame, spannende en ontspannende hobby in je eentje of met andere detector amateurs zoeken op een veld of akker en dan genieten van de rust maar wachtend op een geluidje.

Er zijn in Nederland 2 verenigingen, "De Detector Amateur" en The Coinhunters. Sinds enkele jaren hebben mijn Belgische zoekvrienden ook een vereniging "Prospector Vlaanderen". Alle drie verenigingen geven 4 tot 6 keer per jaar een magazine uit.

Natuurlijk vind je ook veel afvalmetaal zoals granaatscherfjes, stukjes lood, koper en andere metalen. Ik neem dit afvalmetaal altijd mee en lever het dan in bij de oud-metalen handelaar. Voor het geld dat je voor het afvalmetaal krijgt kun je weer batterijen of andere hobby-hulpapparatuur kopen.

Ben Oonk


© www.moetjekijken.nl