flesopeners

Altijd een flesopener bij de hand. Als ik naar een feestje ga neem ik altijd een paar flesopeners mee. Ze zouden maar eens een mooie flesopener hebben die nog in mijn verzameling ontbreekt en die ik om mag ruilen tegen een van mijn dubbelen. Ik vraag het dan wel altijd eerst netjes.

Begin

Ik ben pas in 2006 begonnen met het echt fanatiek verzamelen van flesopeners. Daarvoor keek ik op rommelmarkten ook altijd al uit naar flesopeners, maar dan nam ik ze pas mee als ze heel erg mooi en apart waren. Pas sinds 2006 verzamel ik echt alle flesopeners die ik kan vinden. Mijn verzameling bestaat inmiddels uit 5000 flesopeners. Het is dus al een behoorlijk grote verzameling en meer dan voldoende voor een mooie tentoonstelling bijvoorbeeld op de verzamelbeurs in Eerde.
Voor het Guinness book of Records moet ik echter nog even doorsparen. Daarin staat het recordaantal flesopeners sinds 2 november 2011 op naam van Marinus van Doorn die 33492 flessopeners bij elkaar had gespaard.

Opbergen

Toen ik ze nog niet echt verzamelde gooide ik de flesopeners thuis allemaal samen in een krat en daar lagen ze dan. Ik heb altijd gewerkt als woningstoffeerder en ik heb ook een tijd geprobeerd om de flesopeners op te hangen aan kettingen en gordijnrails. Dit beviel niet echt en de gordijnrails waren ook behoorlijk kostbaar.
Toen zag ik echter dat Tiny Hermens uit Wilbertoord een mooi opbergsysteem had bedacht voor haar verzameling theelepeltjes en ik besloot mijn verzameling flesopeners ook op die manier op te gaan hangen. Ik kocht gaatjesboard en hoedenelastiek om de flesopeners op het gaatjesboard vast te maken. Toen ik mijn verzameling ging tentoonstellen merkte ik echter dat er dan toch na de tentoonstelling vaak een paar flesopeners ontbraken, daarom is de hoedenelastiek inmiddels vervangen door vissnoer. Daarmee zitten de flesopeners heel strak op het gaatjesboard vastgemaakt. Ook probeer ik zoveel mogelijk dezelfde soort flesopeners bij elkaar op een plaat te zetten. Daardoor is het voor mij overzichtelijker welke flesopeners ik al in mijn verzameling heb zitten. Daardoor zijn sommige borden ook net niet helemaal vol.

Mensen wensen

In 2011 heb ik mijn verzameling nog flink uit kunnen breiden. In de regio Cuijk verschijnt "De Gelderlander" en die gaf verzamelaars op zaterdag de kans om gratis een advertentie te plaatsen in de rubriek "Mensen wensen". Begin maart 2011 heb ik daar een advertentie in laten zetten dat ik nog graag wat flesopeners aan mijn verzameling toe wilde voegen. Ik stond versteld van het grote aantal reacties. Ongeveer 50 mensen hadden gereageerd dat zij nog wel een mooie flesopener voor mij hadden. Er waren geen reacties uit Cuijk afkomstig maar wel uit allerlei plaatsen in de verre omtrek. Ik mocht er in Winterswijk bijvoorbeeld 100 ophalen. Slechts 2 mensen vroegen een vergoeding van € 5 voor 30 openers de rest was gratis.

Er had zelfs een verzamelaar gereageerd die wilde stoppen met zijn verzameling. Hij had er al 6000 bij elkaar verzameld, maar wilde ze het liefst in een koop van de hand doen. Dat vond ik een te grote uitbreiding ineens van mijn verzameling. Dit zou ook inhouden dat ik opeens wel erg veel dubbelen zou krijgen.
De verzamelaar vroeg slechts € 0,10 per stuk dus dat was echt niet veel, maar voor 6000 in één koop zou dat wel een investering ineens van € 600 zijn en dat is toch wel erg veel geld om zo maar in een keer aan je verzameling uit te geven. Nog afgezien van het probleem wat je dan krijgt, waar je ze allemaal moet laten.

Allerlei soorten en maten

Ik heb flesopeners in allerlei soorten en maten en van allerlei materialen gemaakt. Het maakt mij niet zoveel uit wat voor flesopener het is als het maar een nieuwe is in mijn verzameling. Zo heb ik bijvoorbeeld een heel bord met allemaal flesopeners met reclame en die als bedankje zijn weggegeven na een feestje. De ronde flesopeners zoals hiernaast op de foto staan, zijn met heel veel verschillende opdrukken uitgegeven, maar van mij mogen ze allemaal in mijn verzameling komen.

Ook zitten er veel mooie luxe flesopeners in mijn verzameling die rijkelijk versierd zijn en gemaakt zijn van metaal.

De flesopeners zijn ook uit allerlei landen afkomstig. Vaak worden ze als souvenir meegebracht van een buitenlandse vakantie, maar thuis wordt dan toch weer de gewone flesopener gebruikt en de buitenlandse verdwijnt bij voorkeur in mijn verzameling. De flesopeners op de foto hiernaast zijn uit allerlei landen afkomstig. De flesopeners met belletjes zijn uit Egypte. Er zijn er ook diverse uit Spanje en Italië bij.

Wandelen

Naast het verzamelen van flesopeners heb ik ook het wandelen als grote hobby. In 2011 heb ik voor de 40e keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Toen vond ik het ook mooi geweest. Ook heb ik 10 jaar meegedaan aan wandeltochten in de Bayerische Alpen. We gingen altijd met een groep van 40 wandelaars aan die tochten meedoen. Toen we dat 10 jaar gedaan hadden heb ik voor alle deelnemers een speciale flesopener laten maken, als herinnering aan 10 jaar wandelen. Ik had al een flesopener in de vorm van een voet en die heb ik na laten maken en daar met laser een tekening in laten branden.

Voor zover ik weet is er geen catalogus van flesopeners. Zelf heb ik ook niet echt een idee welke de oudste flesopener in mijn verzameling zou kunnen zijn. Er zijn er 2 bij waarbij de gever mij verteld heeft dat die flesopener van net na de oorlog zou zijn.

een mooi versierde flesopener uit 1945 schoenlepel en flesopener in één schoenlepel en flesopener in één
Van de openers hierboven is de linker een mooi versierde flesopener. De middelste is een flesopener en een schoenlepel in één. Op die flesopener staat Snelschoenservice in Arnhem. Het viel mij wel direct op dat er al een telefoonnummer met 6 cijfers op staat. Wat toch een behoorlijk lang telefoonnummer is voor die tijd. Ik had ook een soortgelijke flesopener, de rechter, in mijn verzameling van Breko schoenen in Oisterwijk en daar staat een telefoonnummer op met een netnummer en maar 4 cijfers voor het abonneenummer. Daarna ging ik twijfelen welke ik dan als echt oude gekregen had.
Is er iemand die mij kan vertellen welke de oudste is?


De flesopeners op de foto hiernaast zijn misschien niet de mooiste, maar wel de handigste! Je zet de dop op een bierfles en met een heel lichte druk van de hand gaat de dop al heel snel van de fles af. Aan de binnenkant zit een mechanisme dat hier voor zorgt. Ik kocht er een voor € 2,50 in een zorgwinkel, maar ik gaf hem met evenveel liefde en plezier weer weg aan een reumapatiënt die er goed mee geholpen was. Nu heb ik er toch weer een paar in mijn verzameling.


Tentoonstelling

Op 22 mei 2011 liet ik mijn verzameling flesopeners zien aan de bezoekers van de verzamelbeurs in Eerde. Door alle nieuwe flesopeners in mijn verzameling kan ik voorlopig nog vooruit, maar als u nog flesopeners heeft liggen waar u niets mee doet of die u wilt ruilen tegen andere laat het dan graag weten.

Bert van Elst       e-mail:

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 


© www.moetjekijken.nl