Anders met FIMO

Ongeveer zes jaar geleden ben ik met FIMO begonnen. Ik ben toen gaan experimenteren met kleine vormen en bestaande mallen. Mijn eerste clown maakte ik al snel. Een periode daarna heb ik een tijd lang heel weinig met klei gedaan. Ik teken, schilder en werk ook met krijt. Deze hobby's wisselen elkaar af. Toch vond ik mezelf weer terug in de kleine pakjes gekleurde klei.

FIMO is een modellerende klei die in de normale huishoudoven hard wordt op een temperatuur van 130°C (in ongeveer 30 minuten). De klei is verkrijgbaar in ruim 50 kleuren en blijft plooibaar tot het hard wordt in de oven. Eenmaal hard geworden, kan de klei gezaagd, geboord, gemalen, geschuurd en gelakt worden.

Veel mensen denken bij FIMO klei aan fiemelklei en aan beertjes, lieflijke poppetjes etc. Het is inderdaad een uitstekend materiaal om in het klein te werken. Toch stoort mij deze beeldvorming ook een beetje. FIMO is erg veelzijdig. De abstracte mogelijkheden gaan zover je fantasie reikt en met het doel te streven naar originaliteit kun je met deze klei veel meer maken dan alleen "gefiemel".

Ik heb tot nu toe al aardig wat beelden gemaakt, waarvan ongeveer 15 clowns. Ik werk zonder voorbeeld en laat de clown tijdens het maken tot leven komen. Ik kan ook nooit echt van te voren zeggen hoe een clown er in detail uit komt te zien. Geen enkele clown is hetzelfde....dat is dan ook wat ik nastreef. Ik geef de clowns geen naam. Ik maak liever gebruik van een thema. Sfeer en indruk kunnen zo beter verwoord worden. Natuurlijk is iedereen vrij om daar zijn eigen interpretatie aan te geven.

Kerst is ook een populair thema. Je kunt met leuke traditionele kleuren werken en het feest zelf is natuurlijk erg geliefd. Twee kerstgroepen heb ik inmiddels gemaakt (en met de derde ben ik bezig). Ik ben hier aan begonnen om de simpele reden dat ik in winkels geen kerstgroep ben tegengekomen die ik echt mooi vond. Het maken van een kerstgroep is leuk omdat je aan beeldjes werkt met ieder een verschillende eigenschap. Wel is het arbeidsintensief. Een groep bestaat al snel uit tien beeldjes.

Nu ben ik bezig met andere ontwerpen. Wat abstracter. Ik blijf de uitdaging zoeken.
Brenda

© www.moetjekijken.nl