Mata Hari

In het jaar 2000 liep ik in het Fries Museum voor
een tentoonstelling en stuitte op de Mata Hari-zaal

Ik had wel eens van haar gehoord natuurlijk, maar ik wist er niet het fijne van. De sfeer in de zaal met de zachte muziek, de talloze foto's - en om daar meer van de geschiedenis te lezen en te bekijken - brachten mij op het idee om ook eens zo'n dansende Mata Hari te gaan maken. Ik bouwde al jaren poppenhuizen, een museum, enzovoort in miniatuur, maar ik deed nooit zoveel met poppen. Toch was er iets met deze vrouw, ik vond haar zo prachtig en imponerend, ze liet mij niet los !!!

Eenmaal thuis gekomen ging ik de volgende dag achter mijn computer zitten, typte Mata Hari in en ik vond honderden sites en foto's van over de hele wereld. Waaronder een van het Fries Museum, ik printte alles uit en de volgende zomer 2001 ging ik op pad met mijn oudste dochter, als een soort spoorzoekertje door Leeuwarden. En wij vonden alle gebouwen onder andere haar geboortehuis (… de Hoedenwinkel daaronder was wel weg …) scholen enzovoort die wat met haar jeugd te maken hadden gehad. Het was voor mij een zonnige dag om nooit meer te vergeten!

Tijdens het maken van mijn projecten was héél véél onderzoek nodig om mijn projecten zo waarheidsgetrouw mogelijk over te laten komen, Want dat het niet bij die ene pop zou blijven was voor mij al snel duidelijk. Mata Hari werd een Passie van mij, ja ik zag het al voor me om Mata Hari's leven als een soort van driedimensionale biografie in miniatuur neer te zetten.

Ik kocht boeken en films, maar kwam er al snel achter dat ik er ook goed op moest letten wat waarheid was en fictie, zeker als jezelf het verhaal niet goed kent! Ook heb ik veel bezoeken gebracht aan museums, zo kwam ik er bijvoorbeeld in Bronbeek achter wat de kleuren van MacLeod (….. de echtgenoot van Margaretha…) waren om zijn uniform bij de KNIL na te maken. Al met al heb ik na 5 jaar met heel veel interesse, plezier en emoties gewerkt aan de gebouwen, popjes maken, bloemen, enz.

Totaal zijn er 9 showbakken gemaakt:

de Kelders met daarop de winkel van haar vader Adam Zelle, haar huwelijk met MacLeod en scène bij de fotograaf, het gezin in de achtertuin in Nederlands-Indië, haar dansoptreden in een privé-salon, een boudoir met haar grote liefde Vadime de Massloff, haar arrestatie, de cel in Saint Lazare en ten slotte haar trieste executie.

Als u het leuk vindt en meer over Mata Hari wilt lezen kunt u ook mijn blog bezoeken: matahariminiatuur.blogspot.com.

© www.moetjekijken.nl