Haken: een hobby van Conny de Waardt-Woudenberg


De aanleiding voor mijn hobby haken begon al op mijn 6e jaar. Destijds brak ik mijn been en werd ik met de kinderwagen door mijn moeder naar school gebracht. Omdat ik geen loopgips kon hebben duurde dit wel 8 weken en in deze periode bleef ik tussen de middag op school eten en leerde ik breien en ook haken.

Naar mijn idee heb ik altijd gehaakt, als ik soms niet uit een patroon kwam hielp mijn moeder daarbij en zo kwamen wij samen overal uit. Later ging ik zelf ontwerpen zoals poppenjurkjes, sokjes, mutsjes en dergelijke. Ook jurkje en mutsje van het piepkleine babyborn-poppetje. Voor mijn vader ontwierp ik jaren geleden zelfs gordijntjes, zogenaamde 'valletjes'

Het meeste haak ik uit mijn hoofd, maar een enkele keer gebruik ik ook wel een patroon uit handwerk- of damesbladen of een patroon van de hobbywinkel dan wel van internet. En natuurlijk krijg ik ook wel eens patronen van vriendinnen. Naast mijn andere hobby's ben ik altijd blijven haken. Het maakt mij niet uit of ik nu stokjes, dubbele of driedubbele stokjes, vasten of lossen haak.

Er zijn vele technieken: basissteken, fantasiesteken. Op dit moment is mijn grote verslaving het haken van vlindertjes in vele kleuren, daar kreeg ik kortgeleden een patroontje van. Inmiddels heb ik er al zo'n 70 gemaakt in diverse kleurtjes en maten. Zij worden veelal gebruikt als versiering op haakwerk zoals kussens, mutsjes, vesten en dergelijke. Ik vind het heerlijk om vestjes, gordijntjes, pannenlappen enzovoorts te haken.

De uitspraak 'zo komt er iets uit je handen' is hier wel zeer toepasselijk.


© www.moetjekijken.nl