Corrie de Waardt - Woudenberg maakt een mandala ...

Doordat ik al 22 jaar aan origami doe, kwamen er als van zelf theezakjes bij. Inmiddels heb ik hier al heel veel wenskaarten mee gemaakt. Totdat ik op het idee kwam om er ook mandala's van te maken. Dit werd een aantrekkelijke aanvulling op mijn andere hobby's.

Als ik begin met een mandala neem ik een heel groot vel papier, want van de mandala's op de foto's zijn de lijsten 50 x 50 cm, dat papier vouw ik recht en schuin door zodat ik hulplijnen heb. Van het midden uit maak ik nu met een passer en potlood hulplijnen van heel klein naar groot, die heb je beslist nodig want dan wordt het resultaat pas echt mooi.

Theezakjes stuk voor stuk zeer precies uitsnijden, want dan zijn ze zuiver vierkant, dus niet knippen. Vouw vervolgens 8 theezakjespapiertjes meestal 4 x 4 cm. welke je mooi vindt schuin doormidden en maak er een vliegertje van (2 kanten schuin naar het midden vouwen) Plak deze in het midden vast, dan heb je een begin. Heel soms begin je met 4 stuks maar meestal met 8.

Daarna met origamipapier van hetzelfde formaat, effen of glimmend want er zijn enorm veel soorten dat het niet op kan en moeilijk is een keuze te maken. Ook deze vouw ik recht door midden en maak van uit vouw de 2 hoeken naar het midden dan lijkt het een boerderijtje en deze komen dan ook om de eerste heen. Dit herhaal je totdat de mandala de juiste grootte heeft. Als alle benodigde gevouwen papiertjes klaar zijn, maak er dan vanuit je eigen fantasie iets moois van.

Kijken, kijken en nog eens kijken dan pas plakken. Dit is erg belangrijk om er een mooi geheel van te maken. Het is echt een uitdaging om met al die papiertjes aan tafel te zitten en avond na avond weer aan je mandala te werken, zeer rustgevend vind ikzelf, anderen denken misschien waar begin je aan...

Als de laatste rand geplakt is en het resultaat naar je zin is, haal je voorzichtig het overtollige papier aan de achterkant weg. Plaats hem dan met een mooi stuk stevig papier er achter in de lijst, waarin hij kan pronken. Nu nog een plekje aan de muur zoeken. That's all.

Corrie de Waardt-Woudenberg
e-mail

© www.moetjekijken.nl