Plantjes zaaien en stekken

Met mijn ouders ben ik circa 50 jaar geleden in ons huidige huis komen wonen. Mijn vader maakte op mijn slaapkamer 2 boekenplanken boven elkaar, op de bovenste kwamen echter nooit boeken te staan maar wel zo'n vijftig plantjes. In die tijd was ik 7 jaar oud en al stapelgek op allerlei soorten plantjes, die hier een plekje kregen.
Jaren later - in 1970 - trouwde ik en wij kochten het huis van mijn ouders die hierna zijn verhuisd. Binnen de kortste keren stond het huis - ja, ja u raadt het al - vol met planten, zo ongeveer 100 boven en 100 beneden. Altijd ben ik blijven zaaien en stekken en sinds enige jaren heb ik buiten zelfs een piepklein plantenkasje en in huis hebben mijn vader en mijn man een zaairaam gemaakt zodat ik mij hierin nu helemaal kan uitleven.
Op dit moment ben ik bezig met het zaaien van allerlei soorten cactussen en vetplanten. Een aantal jaren was ik zelfs lid van een succelenten *) vereniging, maar dat werd mij teveel vooral door het late thuiskomen en de grote verscheidenheid aan soorten met alle bijbehorende namen. Soms lag ik hier 's nachts van wakker, daarom besloot ik er mee te stoppen want het moet een hobby blijven waar je plezier in houdt. Het zelf zaaien en kweken van succulenten is voor mij het hoogtepunt van deze hobby.
Naast het zaaien van bovengenoemde cactussen en vetplanten houd ik mij momenteel ook bezig met allerlei soorten Passieflora's **). Nóg een hobby die mij nooit loslaat en waar ik enorm van geniet omdat het mij altijd weer voor de nodige verrassingen plaatst.

*) Succulente planten zijn planten die veel vocht opslaan in hun bladeren stengels of wortels, dit omdat zij kunnen overleven onder droge omstandigheden met weinig en onregelmatige regenval.
Bijna iedereen kent wel een vetplant of een cactus. Het verzorgingsadvies hiervoor is "weinig water geven en zoveel mogelijk in de zon plaatsen".

**) Passieflora. Passiebloemen zijn tropische planten, er bestaan wereldwijd zo'n 500 verschillende soorten passieflora's. Er zijn legio variaties in afmeting, bladvorm en grootte. Ook de bloemen komen in alle vormen en kleuren voor.

Corrie de Waardt-Woudenberg  

© www.moetjekijken.nl