Quilten

Toen mijn moeder een nieuwe naaimachine kocht was ik een jaar of 7 en vond ik dat een dermate fascinerend apparaat dat ik er altijd met mijn neus bovenop zat als zij aan het werk was.
Het vervolg was dat ik tot mijn grote vreugde een klein naaimachientje kado kreeg. Al snel was ik verslaafd aan naaien en naaide alles wat los en vast zat. Later werd het zelfs mijn beroep, gordijnnaaister wel te verstaan. Dat hield in het vervaardigen van gordijnen, bankstellen bekleden, onder andere ook kussens voor caravans, stoelen, boten, enzovoort kortom de hele santekraam.

Daarnaast maakte ik ook kleding, zelfs mijn trouwjapon, dansjurk, pantalons voor man en zoons en ook heel wat poppenkleding. Ook verstelde ik van alles, wat in die jaren zeer gebruikelijk was, maar naar mijn idee nu niet meer zoveel voorkomt.

Circa 6 jaar geleden kwam ik in aanraking met Quilten, en ja hoor, ik was verkocht! Duizenden jaren worden al Quilten gemaakt, deze techniek is het op elkaar naaien van twee lagen stof met een warmer materiaal ertussen, wat resulteert in een rijkelijk gevarieerd geheel van steken, kleuren en vormen.

De oorsprong van deze techniek ligt in het jaar 3400 voor Christus in het oude Egypte. Later verspreidde deze techniek zich over de gehele wereld. De Quilts, die van oorsprong uit Azi en het Verre Oosten komen, vergezelden in de Middeleeuwen de Kruisvaarders. Deze Quilts werden voornamelijk gebruikt als beschermmateriaal voor zware wapenuitrustingen, denk hierbij aan een harnas.

Ik nam deel aan een Bee, zoals dat genoemd wordt, een soort workshop waar iedereen welkom is, ook de beginneling. Hier wisselt men onderling informatie uit over alles wat met Quilten te maken heeft, bijvoorbeeld de traditioneel met de hand of de snelle methode met de naaimachine.
Mijn eerste werkstuk dat ik maakte was de vuurtoren (zie afbeelding). Later maakte ik zelfs kledingstukken, waaronder een jas met Quilt-tulpen, die ik met veel plezier draag.
Graag zou ik voor deze hobby ng meer tijd willen hebben.

Corrie de Waardt-Woudenberg      

© www.moetjekijken.nl