Schuifpuzzels en breinbrekers

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Corry heeft puzzeltjes altijd al leuk gevonden en ze verzamelt ze nu al zo'n 30 jaar. In al die jaren tijd heeft ze tussen de 2.500 en 3.000 verschillende schuifpuzzels bij elkaar verzameld. Nog regelmatig gaat ze op zondag een rommelmarkt af op zoek naar puzzeltjes. Ze heeft ook heel unieke exemplaren in haar verzameling zitten. Toen ze in 2008 een tentoonstelling hield op de verzamelbeurs in Eerde kreeg ze een schuifpuzzel met het logo van de afdeling Oost-Brabant van de Verzamelaar. In 2012 was ze samen met haar man boerenbruidspaar tijdens het carnaval in Erp, daarvan heeft ze een heel grote schuifpuzzel gekregen met hun foto en zo heeft ze wel vaker unieke schuifpuzzels gekregen van vrienden en familie.

Schuifpuzzels worden vaak uitgegeven als reclame-uiting door bedrijven, maar soms zijn er ook series te koop in speelgoedwinkels. Ze heeft diverse series schuifpuzzels, onder andere met afbeeldingen in 3D, tekeningen van M.C. Escher en kunstwerken van beroemde schilders zoals Miró, Van Gogh en Gauguin. Corry heeft geen site met de schuifpuzzels en ze heeft ook geen catalogus. Toch weet ze meestal wel goed of ze een schuifpuzzel al heeft of niet. De nieuwe aankopen worden opgelost en in een bak gedaan. Een paar keer per jaar legt ze alle puzzels uit en kijkt dan na of er dubbelen tussen zitten. Alle puzzels zitten in bakken en zijn gesorteerd op grootte, vorm of kleur.
Onlangs heeft ze nog 150 puzzeltjes kunnen ruilen met een medeverzamelaar. Toen ze 1 van de puzzeltjes niet goed op kon lossen vroeg ze aan de verzamelaar waar ze hem mee geruild had hoe hij moest zijn. De andere verzamelaar wist het ook niet en kwam tot de conclusie dat zij een puzzeltje met hem had geruild dat hij zelf niet dubbel had. Van de eerste puzzel van onderstaande afbeelding weet ze niet hoe de tekst hoort te zijn. Moet het zijn "Nu ICT spaarbank" of "IC-Nutsspaarbank", of nog anders.

Hoewel ze oorspronkelijk alleen schuifpuzzeltjes verzamelde is ze in de loop der jaren steeds meer overgegaan op breinbrekers. Hieronder vallen heel veel verschillende puzzeltjes. Vaak hebben de puzzeltjes een wiskundige achtergrond. Corry wordt ook pas echt enthousiast als het over de breinbrekers gaat. Ze koopt de puzzeltjes vaak op rommelmarkten en het lukt iedereen om de puzzeltjes uit elkaar te halen, maar niet altijd om ze op te lossen en daar ligt voor Corry de uitdaging. Ze probeert zelf van alles uit of gaat op internet op zoek hoe ze die puzzel op moet lossen.

Rubik's kubussen
Ze heeft een grote bak vol met allemaal variaties van de Rubik's kubus. De Hongaar Ernő Rubik gebruikte de kubus in 1974 voor het eerst in zijn wiskunde lessen. In de jaren '80 werden er zelfs Wereldkampioenschappen gehouden wie het snelst een Rubik's kubus op kon lossen. Oorspronkelijk was het een kubus met aan iedere zijde 9 vlakjes die in dezelfde kleur moesten worden gedraaid. Inmiddels zijn er talloze variaties op de kubus. Soms ook met reclame afbeeldingen en er zijn veel verschillende vormen bedacht.

Houten vormen puzzels
Corry heeft ook zeer veel houten puzzels. Vaak in 3 dimensionale vorm, maar soms ook plat. Eenmaal uit elkaar gehaald valt het vaak niet mee om ze weer in elkaar te zetten. Ze heeft zo ook een paar platte puzzeltjes die er heel eenvoudig en symmetrisch uitzien. Maar de delen moeten precies tegelijk op de juiste manier in elkaar geschoven worden om de figuur weer heel te krijgen.

Behendigheidsspelletjes
Ze heeft ook een bak vol met behendigheidsspelletjes. Deze spelletjes werden vooral in de jaren '70 uitgebracht. Meestal zijn ze van kunststof en heel eenvoudig. Een kogeltje moet door een doolhof heen. Of alle kogeltjes moeten in een gaatje komen te liggen. Deze puzzeltjes zijn meestal voor € 0,10 te vinden op rommelmarkten. Ook daar zijn talloze variaties van. Bijzonder leuk is het spelletje waarmee je met een hijskraantje een huisje moet bouwen of waarmee je met een magneetje een kogeltje in het juiste gaatje moet laten vallen. Ook de puzzels waarbij je spijkers los van elkaar moet maken of ringetjes los moet maken van touwtjes zonder ze door te knippen behoren tot de behendigheidsspelletjes die Corry verzamelt.

Ook heeft ze een aantal spelletjes die je alleen of met meerdere kunt spelen. Het zijn wel allemaal spelletjes waarbij een puzzel opgelost moet worden. De laatste tijd heeft ze zelfs een paar keer een heel nieuwe variant gezien. Hierbij krijg je 50 kaarten waarbij je op een tangram achtige manier de figuren moet leggen. Bij het Dora spel hier rechtss boven moet je alle figuren zo plaatsen dat de goede figuren in het water of op het land komen. Hiervan heeft ze ook een variatie met kippen en ijsberen. In de winkel kosten deze puzzels vaak 12 tot 15 euro, op rommelmarkten zijn ze voor 1 of 2 euro te koop. Corry gaat ze dan ook niet in de winkel kopen, maar wacht rustig tot ze ze een keer tegenkomt voor een leuk prijsje.

Verzamelbeurs
Op 24 juni 2018 hielt Corry van Stiphout een tentoonstelling met een deel van haar verzameling op de verzamelbeurs in Eerde. Als u iets leuks heeft voor Corry kunt u contact met haar opnemen via telefoon 06 1356 3408 of e-mail

Voor meer schuifpuzzels en breinbrekers klik op deze link.

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 


© www.moetjekijken.nl