Doosjes maken

Doosjes maken is iets van vroeger, het werd toen gedaan in kloosters en sanatoriums, goedkoop handwerk waar veel tijd in gaat zitten. Je hebt voor elk doosje minimaal 36 kaarten nodig, en bijna 3 uur handwerk, als je de techniek goed kent. Ik ben er mee begonnen toen ik op bed kwam te liggen en mijn vriendin vroeg of ik haar ermee wilde helpen, dit is inmiddels al 15 jaar geleden.
Een mooi tijdverdrijf was dat toen.
Toen mijn kinderen naar school gingen maakte ik er eentje voor een verjaardagspartijtje, en toen begonnen de vragen naar meer te komen. Zo is het dus helemaal uit de hand gelopen zoals dat met hobby's gaat.
Het is erg leuk om te doen maar vergt veel tijd, ook nu ik weer redelijk goed ben blijf ik er mee door gaan. De vraag ernaar is erg groot, en we zijn zover we weten maar met 2 mensen in Nederland die ze nog maken op deze manier, goed en stevig. Ik maak doosjes in 3 verschillende modellen en in verschillende grootte, ligt aan de afbeelding welk formaat het moet zijn. Ook maak ik mandjes van kaarten, dit is het zelfde systeem als de doosjes en geboorteschoentjes. Als je een doosje hebt, heb je er jaren plezier van.
De mensen gebruiken de doosjes voor allerlei dingen, de kids om prulletjes in te doen, de grotere voor munten of verzamelingen. Veel dames hebben ze op de wc staan met hun dingetjes erin, af en toe moet ik er wel om lachen als ik hoor wat de mensen er in bewaren.
De laatste jaren ben ik bezig met doosjes van eigen foto's, als mensen dit zien willen ze dat natuurlijk ook, en daar heb ik het erg druk mee. Vooral tegen de tijd van Moederdag, Communiefeest, Sinterklaas en Kerst.

Geboorteschoentjes is bijna dagelijkswerk, dit geboorteschoentje maak ik van hun eigen geboortekaartje, en is een leuk kraamkado. Ik maak de spulletjes en zorg dat ze binnen een week klaar zijn. Mensen sturen de foto's of kaarten op, en ik bel ze als het weer klaar staat. De één komt ze halen, en de ander moet weer per post terug. Per post is natuurlijk duurder, maar vaak is de afstand zover dat het niet anders kan. Het maken kost de mensen bijna niets, want het is hobby, als ik mijn materiaal er maar uit heb ben ik tevreden.

Ik weet dat mijn doosjes in Amerika, Thailand, Brazilië, Afrika, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België staan, mensen hebben die bij mij laten maken en mee genomen naar familie en verdere vrienden.
Ook van uit die landen is leuk gereageerd en kwamen foto's of ik daar ook doosjes van kon maken, dus de vraag ligt ook buiten Nederland.
Hobbymarkten daar kom ik bijna nooit meer, 1 à 2 keer per jaar sta ik nog op een vakantiemarkt, en dan bereik je een groot gedeelte van Nederland.             
 
Wat heb je nodig?
- 5 à 6 mooie afbeeldingen
- 36 of 42 oude kaarten
- machine voor gaatjes te maken
- stevig garen
- en geduld.

Cristien Goumans /


© www.moetjekijken.nl