Scheermesjes (en scheer items)

Op een goede dag liep ik langs een stoffig curiosawinkeltje en zag ik een aantal wonderlijke mesjes liggen. Mijn interesse werd gewekt en dat terwijl ik helemaal geen scheermesjes nodig had! Ik liet al jaren mijn baard staan, omdat ik een hekel had aan scheren.
Inmiddels telt de verzameling zo'n 30.000 exemplaren in alle soorten en maten (juni 2019).
Ik breid mijn collectie uit door rommelmarkten en curiosawinkeltjes te bezoeken. Ook onderhoud ik contacten met andere verzamelaars in Europa. Het wordt alleen steeds moeilijker om nieuwe soorten te vinden. Ik verzamel alleen platte mesjes die aan beide kanten snijden. Deze worden tegenwoordig bijna niet meer gemaakt. Het oudste mesje uit mijn collectie stamt uit 1900.
Allerlei soorten Gilette mesjes en verpakkingen
de groene links is uit 1901-1904
Op het eerste gezicht lijkt het een gevaarlijke verzameling waarbij een doos pleisters geen overbodige luxe is. Maar dit valt reuze mee, want ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de verpakking van de mesjes.
Voor en achterkant Diverse verpakkingen
Naast mesjes spaar ik zo'n beetje alles op scheergebied. Een pronkstuk uit mijn collectie is een apparaat uit de jaren '50 om de mesjes mee te slijpen. Ook oude modellen scheerapparaten hebben mijn interesse.
Allerlei scheermesjes Slijper voor mesjes

Ik ken diverse verzamelaars in Frankrijk, België en in Oostbloklanden. Ik weet ook dat er een Italiaan is die (in 1999) 22.000 exemplaren bezat. In Nederland zijn niet zo veel verzamelaars van scheermesje. Ik wil graag in contact komen met andere verzamelaars, om bijvoorbeeld dubbele exemplaren te ruilen.

Ik zoek in het bijzonder informatie over Scheermesjesfabriek Schick in Amsterdam die 5 december 1965 geopend werd door Prins Bernhard, Deze scheermesjesfabriek had een capaciteit van een miljoen mesjes per dag. De fabriek werd in 1994 gesloten.

Mijn telefoonnummer is 020 - 61 555 78 of 06 - 2186 7692, e-mail:
Mijn facebookpagina is www.facebook.com/dan.rosculet.5

Dan Rosculet

© www.moetjekijken.nl