Kantklossen

"Mijn grootste hobby is kantklossen met alle technieken die ik beheers"

Daarbij zijn er nog verschillende andere hobby's die ik beoefen, te weten Pergamano, Mandala's en kaarten borduren. Elke dag ben ik wel een uurtje of wat aan het kantklossen. In heel veel landen wordt kantklossen beoefend, vooral in België. Het kantklossen uit Brugge is wereldberoemd. Uit diverse landen zijn vele technieken bekend. Hiervan zal ik enkele noemen die ik beoefen zoals Binchekant, Vlaamskant, Torchonkant, Tulekant, Russischekant, Brugs Bloemwerk enz. ik doe dit al zo'n twaalf jaar.

In Zaanstad kreeg ik mijn eerste lessen en hier heb ik de gronddbeginselen van het kantklossen onder de knie gekregen. In 1994 zijn wij verhuisd naar Biddinghuizen en een van de eerste dingen die ik deed was informatie inwinnen waar ik eventueel les kon nemen. In Harderwijk vond ik Marjon waar ik elke week op donderdagochtend terecht kon. Sinds voorjaar 2003 heb ik besloten mijn lessen te stoppen. Marjon heeft in die tussentijd een boek over kantklossen gemaakt waaraan ook ik mijn steentje heb bijgedragen door verschillende ontwerpen van haar te klossen, van dit boek is al aardig wat verkocht. Tegenwoordig ben ik bij een kantklos-club die éénmaal in de veertien dagen bij elkaar komt. Deze club is aangesloten bij het overkoepelend orgaan Lokk www.Lokk.nl.Als ik niet aan het kantklossen ben dan borduur ik aan mijn Mandala's. Dat gaat als volgt, je neemt een borduurlap, zoekt het midden en begint hier. Eerst komt het idee en zoek je de garens er bij die je mooi vindt (meestal is dit zijde, een stuk of 12 kleuren). Vanuit het midden wordt in kruissteken geborduurd terwijl je altijd moet zorgen dat de lap met de zelfkant naar boven ligt, daarna begint het eigenlijke borduurwerk. Ik heb er al heel veel gemaakt en verscheidene weggegeven. De ontwerpen heb ik in mijn hoofd, er komt dus geen voorbeeld aan te pas.

Verder werk ik met een groep vrouwen hier in Biddinghuizen aan een wandkleed genaamd Flevowand, een lengte van 60 meter met een uitbeelding vanaf de ijstijd tot nu. Dit is ongeveer 6 jaar werk. Het TV-programma Man Bijt Hond heeft hier aandacht aan besteed.
U begrijpt, wij vervelen ons niet.          Dinie Bakker  


 

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl