Mijn naam is Dinie Roffel,

ik woon vlak bij Groningen en mijn grootste hobby is Mozaïeken

Al hoewel ik mijn hele leven al creatief bezig ben met tekenen, schilderen, kleien, kleding maken, bloemschikken, knutselen enz, heeft sinds 3 jaar toch het mozaïeken mijn hart gestolen. Er is zoveel mogelijk met die stukjes tegels, lijm, een tang en wat objecten.

Eigenlijk was ik al een tijd van plan om een mozaïek te maken, maar dan moet je toch eerst wat voorbereiden. Daarom heb ik eerst tegels verzameld (mijn man werkt bij een bouwmarkt) en ben ik al snel met helemaal niet zoveel kleuren begonnen met mijn eerste werk, gelijk groot een buitenmuur bij ons in de tuin. Ik hou wel van een uitdaging!

Mijn man heeft de muur eerst gestuct en geïmpregneerd en daarna ben ik er een ontwerp op gaan tekenen: vogels en vissen, kortom het buitenleven... Het werd een heel leuk werkstuk, maar na 3 weken had ik het af, en wat nu? Ik vond het zo jammer dat de muur af was! Maar verder met een spiegel, plantenbak, waterornament, vogels en vissen aan de schutting... en toen was de tuin genoeg versierd... dan maar naar de voortuin, die ik oosters had ingericht met leuke struikjes, bestrating en een paar boeddha's, helaas zijn die gestolen. Gelukkig hebben ze het grote huisnummerbord met Japanse geisha laten hangen. Nadat de tuinen waren voorzien ben ik het wat kleiner gaan zoeken in spiegels en dienbladen.

Mijn man nam op een gegeven moment wat foto's mee naar zijn bouwmarkt en daarna werd ik gevraagd om eens een demonstratie mozaïeken te komen geven. Het was een succes en later vloeide daar een kinderworkshop en nog later een workshop voor volwassenen uit. Van het een kwam het ander en nu heb ik het druk met workshops in de bouwmarkten en thuis, kinderparty's, af en toe een opdracht en het bezoeken van allerlei markten. Het leuke van die markten vind ik het directe contact met de mensen, want dit levert weer kandidaten voor workshops, een opdracht of een uitnodiging voor een andere markt op, zelfs in Duitsland in juli 2006.

Vanaf het begin heb ik van elk werkstuk, groot en klein foto's gemaakt, als het dan verkocht is heb ik in elk geval een foto, want soms is een werkstuk zo snel weg, dat ik het een beetje janmmer vind, want meestal wil ik er eerst zelf nog even van genieten... Het fotoboek wordt dan ook overal mee naar toegesleept en heel veelbekeken. Achter elke foto zit een verhaal, zoals een oranjekleurig stuk met slangen, is naar Australië gegaan, die mensen waren in Nederland en namen dezelfde kleur verf mee om hun trap in Australië te schilderen..., of Engelsen op een toeristische markt, een mozaïekstuk met Nijntje wat ik heb aangepast voor een grafsteentje, ..enz...
Al die dingen maak je mee als je veel op markten en dergelijke staat. Ook hangt mijn oude wc-deksel bij een bedrijfsleider in huis met een portret van zijn vrouw erop....leuke en gekke dingen, dat maakt deze hobby ook zo boeiend voor mij.

Mijn voorbeelden haal ik uit dagelijkse dingen of het zit gewoon in mijn hoofd, ook pik ik wel eens iets van internet, maar geef daar mijn eigen draai aan. Op rommelmarkten vind ik veel leuke objecten om te mozaïeken en mijn tegels komen overal weg. Via de leverancier van de bouwmarkten, kennissen en vrienden en aanbiedingen hou ik in de gaten. Ook gebruik ik veel glasparels en stukjes spiegel in mijn werk, als je je ogen goed de kost geeft kom je overal materiaal tegen wat je kan gebruiken. Is het niet meteen, dan wel later ergens bij, want ik plak ook wel eens dingen op elkaar, mijn fantasie is eindeloos. Daarom ben ik er ook nog lang niet zat van, want er komen steeds weer andere ideeën. Op zolder heb ik een lekkere kamer waar ik mijn atelier van heb gemaakt, alleen heb ik al vast een gedeelte van de tegels in de fietsenschuur gezet, want mijn man is bang dat de zolder straks doorzakt onder zoveel gewicht!

Wat mijn toekomstplannen zijn met mozaïeken? Verder gaan met workshops en demonstraties, na mijn eigen website wil ik ook graag een folder maken over de workshops, opdrachten en andere mogelijkheden op mozaïekgebied. Natuurlijk werkstukken blijven maken, mijn hele zolder ligt nog vol met objecten... Ook blijf ik markten bezoeken, omdat dat erg leuk is en je beleeft altijd weer iets.

Wie wat meer van mijn werkstukken wil zien kan kijken op
dinrof-mozaiek.nl.
Dinie Roffel

© www.moetjekijken.nl