De verzameling kranten van Ed Kremer

Interesse in het krantenvak en geografie was de start van mijn hobby waar ik al zo'n 30 jaar mee bezig ben. Het was op een dag in 1978, ik was beroepshalve bezig met de dagelijkse kranten, dat ik het wel opwindend vond dat die kranten overal vandaan kwamen.
In de beginperiode ging ik dagelijks naar het Centraal Station om te zien wat er in de buitenlandse treinen aan kranten was achtergebleven. Soms ging ik zelfs naar Schiphol op zoek naar buitenlandse kranten.
Ook schreef ik ambassades aan, maar nu met internet is alles een stuk gemakkelijker geworden. Zoek op internet naar kranten en je bent er dagen mee bezig.
Boeken, bladen of cursussen over dit onderwerp zijn er niet of weinig, zodat het internet de oplossing hiervoor is. Ook op verzamelbeurzen is er vrijwel niets over dit onderwerp te vinden.
Op zolder heb ik in grote kasten zo'n 4.300 verschillende kranten staan, per werelddeel gerangschikt. Elk werelddeel heb ik onderverdeeld in landen, alleen de USA is in Staten verdeeld. De kranten zijn allemaal benoemd naar titel en verschijningsplaats. Ik krijg wekelijks uit de hele wereld vele kranten opgestuurd.
Om aan nieuwe exemplaren te komen kan ik ook ruilen met andere krantenverzamelaars, er zijn in de wereld nog meer mensen die kranten verzamelen en er zelfs meer hebben dan ik.
Ruilen gaat via dubbele exemplaren.

Dat een dergelijke hobby -ondanks dat ik uitsluitend dagbladen verzamel- veel tijd kan kosten, is begrijpelijk, hoewel dit met pieken en dalen gaat.  

Noot van redactie 'moetjekijken.nl':
de website www.xs4all.nl/~edkremer en
mail adres Edkremer@xs4all.nl bestaan niet meer.


© www.moetjekijken.nl