Edzo Paap verzamelt kroonkurken en bierdoppen uit de hele wereld

September 2005 begon ik met het verzamelen van de doppen en bezit er ongeveer 9000, uit 183 verschillende landen.

De kroonkurk dankt zijn naam aan zijn uiterlijk: door de inknijpingen lijkt het dopje op een kroon. En werd bedacht door William Painter die op 2 februari 1892 patent kreeg op zijn uitvinding.

Alle doppen worden door mij, voordat ze in mijn eigen ontworpen opbergsysteem komen, weer in de originele vorm gebracht, zoals ze op de fles zitten.

Om mijn verzameling te beperken verzamel ik op thema:

Alkoholvrij Wat groeit en bloeit Monniken, nonnen, duivel
Barcodes  Jaargetijden Scheepvaart
Bergen Jaartallen Sporten
Bierbrouwen Kabouters Sterren
Biertonnen Kastelen en torens Thee en koffie,chocomelk
Coca Cola Kerktorens en kloosters Trappist
Dames en Heren Kronen Zeilboten
Draaidoppen Landkaarten/wereldbollen  
Draken Molens  
Fietsen en Radlers    

In verzamel ze in de vorm van een kroonkurk/dop of waar een kroonkurk/dop op afgebeeld staat. Ook verzamel ik beugeldoppen zoals die te vinden zijn op bijvoorbeeld de Grolsch-fles.

Daarnaast verzamel ik land 7 dopjes, voor zover die er zijn in dat land.

Speciaal is themaFietsen en Radlers, Radler is vermoedelijk ontstaan in Beieren. De drank zou zijn naam te danken hebben aan wielertoeristen (Fahrradler), die hem in de vroege twintigste eeuw als verfrissing zijn gaan drinken. Men kan hem zowel met bruin als met witbier of pils maken. Traditioneel is de verhouding tussen bier en limonade 50 op 50, maar sommige fabrikanten verkiezen de combinatie met 60% bier. Voor de limonade verkiest men gewoonlijk die van citroenen.

 

Ik heb een website, nl. www.debierdop.nl. Deze zal in de toekomst verder worden uitgebreid met allerlei wetenswaardigheden over mijn verzameling.

Heeft u ook bierdoppen (frisdrank mag ook) verzameld en u wilt ze wel kwijt of ruilen neem dan even contact met mij op via de website.


© www.moetjekijken.nl