EerdelogieKlik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's Op zondag 25 juni 2023 houdt de werkgroep Eerdelogie een tentoonstelling tijdens de verzamelbeurs in Eerde. De werkgroep Eerdelogie is opgericht in 2016 en bestaat uit 6 personen. Van links naar rechts Tony van Geffen, Antoinette van de Burgt, Geert van der Hofstad, Ad Bekkers en Ad Ketelaars. Jan van Lieshout staat niet op de foto, hij kon niet bij het interview aanwezig zijn. De werkgroep Eerdelogie houdt zich bezig met de geschiedenis van Eerde. Zij willen de geschiedenis van Eerde levend houden door jaarlijks een activiteit te organiseren. In 2022 hielden zij een tentoonstelling over 50 jaar De Brink in het gemeenschapshuis. Zij deden daarvoor een oproep aan alle inwoners om foto’s en informatie over het dorpshuis te delen met de werkgroep. Ik had ook nog een ordner liggen over de geschiedenis van de verzamelbeurs, die ik toen aan ze uitgeleend heb. Door de goede samenwerking toen hebben zij gevraagd of zij dit jaar dan misschien een tentoonstelling mochten houden tijdens een verzamelbeurs. En in feite zijn het ook allemaal wel verzamelaars. Geert van der Hofstad heeft bijvoorbeeld een grote verzameling bidprentjes van inwoners van Eerde. Tony van Geffen heeft een hele verzameling van dingen die met restauratie en de bouw te maken hebben, zoals steenvormen en vergunningen. Ze weten nu nog niet wat ze dan willen laten zien. De werkgroep hoeft niet persé alles te hebben, ze willen wel voorkomen dat spullen wegraken. Zo vertelde Geert een verhaal over een broer en zus die beiden een grote verzameling bidprentjes hadden. Van de broer heeft hij ze gekregen, maar toen de zus overleed in het bejaardenhuis zijn ze allemaal weggegooid omdat ze niet wisten waar ze ermee moesten blijven. Ze zijn al erg blij als ze foto’s of documenten in mogen scannen of fotograferen. Zij houden op de 2e dinsdag van de maand van 13:30 tot ongeveer 16:00 uur een bijeenkomst in het Patronaat in Eerde. Ze mogen gebruik maken van de vergaderruimte, maar ze hebben geen eigen ruimte waar zij spullen kunnen laten staan.
In 2018 organiseerden ze een tentoonstelling met de naam Monumentaal Eerde. Deze tentoonstelling was gewijd aan pastoor Willenborg en Bernard van Dam, 2 markante inwoners van Eerde. Vooral Bernard van Dam was een man met een visie en zijn tijd ver vooruit. Hij werkte in de molen van zijn vader, maar daar wilde hij zijn leven niet aan wijden. Hij was een schrijver (van Brabants Dorpsleven) en tekenaar. Naar aanleiding van de tentoonstelling heeft de familie van Bernard van Dam ook een website gemaakt over zijn leven en zijn werken (zie www.bernardvandam.com). In 2018 werden ook 5 attentietegels in Eerde geplaatst over de verdeling van Eerde onder 3 gemeentes. In 2021 en 2022 heeft de werkgroep Eerdelogie een tentoonstelling gehouden tijdens de Open Monumentendag. In 2021 was het thema historische gebouwen in Eerde, met een mooie fototentoonstelling over de restauratie van de kerk na de WOII. De kerk liep tijdens de oorlog zware schade op. Tijdens de Open Monumentendag van 2022 lag de nadruk op bezichtiging van de kerk en zijn geheimen. De kerk is verkocht aan een projectontwikkelaar en die gaat de kerk verbouwen tot een school met appartementen. De werkgroep Eerdelogie is vooral actief op internet. Zij hebben een grote bijdrage geleverd aan de website Eerde op de kaart (www.eerdeopdekaart.nl). Daarop staat informatie over van alles wat je maar over Eerde zou willen weten. Op deze site staat een overzicht van de complete geschiedenis van Eerde, de canon van Eerde die is samengesteld door de werkgroep.
Tijdens het interview met de werkgroep vroeg ik of ze nog naar iets bepaalds op zoek zijn. Toen vertelde Ad Bekkers dat als er nog iemand het boek van "Diegenen uit De Eerde" heeft en er niets mee doet, dat hij er dan nog graag een willen hebben. Dit gaf direct een heleboel reacties bij de andere groepsleden. Geert vertelde dat zijn eigen exemplaar stuk gelezen was. Privé hebben alle leden het in hun bezit, maar ze vonden dat het ook wel in de vitrinekast hoort die in hun vergaderruimte staat. Het boek is in 2001 uitgebracht en geschreven door Riek Verberk-Gloudemans en Antoinette van de Burgt. Het was een uitgave in het kader van het millenniumjaar 2000 in samenwerking met de Stichting Eerde 2000. Het boek bevat verhalen over inwoners van Eerde. Met name de inwoners die er al enkele generaties wonen. Er wordt verteld hoe ze in Eerde kwamen en hoe het er in die tijd aan toe ging. Ook hebben zij gesprekken gevoerd met familieleden van families die uit Eerde zijn vertrokken maar die ze in Eerde niet vergeten zijn. Het liefst zouden de leden van de werkgroep bij alle huizen in Eerde aanbellen om hun fotoalbums te bekijken en om hun verhalen te horen. Hoewel Eerde maar een dorp is met ongeveer 1450 inwoners is dat helaas niet mogelijk. De werkgroep hoopt nu dat bewoners naar de tentoonstelling komen kijken en zelf hun verhaal op papier willen zetten of op andere wijze met de werkgroep willen delen. Ze hopen ook dat huidige en ex-inwoners van Eerde hun fotoalbum meebrengen zodat zij er een keer doorheen kunnen bladeren en eventueel in kunnen scannen. Zij willen dan een scanner meebrengen. Zelfs familiekiekjes kunnen interessant zijn voor de werkgroep. Antoinette vond een tijdje terug nog een unieke foto van een 50-jarige bruiloft met daarop de kerk, het bejaardenhuis en het klooster van Eerde. Het klooster is afgebroken voor de bouw van het bejaardenhuis, dus ze hebben maar kort naast elkaar gestaan. Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar
|
© www.moetjekijken.nl