Sneeuwbollen

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Elise heeft nu ongeveer 130 verschillende sneeuwbollen in haar verzameling. Het verzamelen heeft Elise altijd al in het bloed gezeten. Vroeger heeft ze van alles verzameld, zoals suikerzakjes (ook voor de buurvrouw) en luciferkoppen (dus niet de merken) en van alles meer.

Ongeveer 20 jaar geleden had ze een surpriseavond met een vriendengroep. Je hoefde geen verlanglijstje te maken. Iedereen moest voor een vriendin een cadeautje kopen wat zij bij die vriendin vond passen. Elise ontving die avond een sneeuwbol met een konijn erin. Elise was heel erg blij met dit cadeautje. Toen ze een tijdje daarna jarig was kreeg ze van haar aanstaande schoonmoeder een sneeuwbol met een bruidspaar erin. Elise vroeg aan haar schoonmoeder of dat een stille hint was. Het jaar daarna was ze inderdaad getrouwd en toen kreeg ze voor haar verjaardag een sneeuwbol met een baby'tje in bad. Opnieuw kon ze aan haar schoonmoeder vragen of dat een stille hint was.

Het water in de sneeuwbol van het baby’tje in bad is helaas een heel eind verdampt. Ze wil nu proberen of ze het water in de bol kan vervangen. Het is nu wel zo dat het baby’tje nu niet meer verdrinkt.

Zo is de afgelopen 20 jaar haar verzameling gestaag gegroeid. Haar eerste eigen aankoop was een treintje met beertjes erin. En als ze zelf op vakantie was, dan keek ze ook altijd rond voor sneeuwbollen. Meestal kocht ze niet zomaar de eerste de beste die ze tegenkwam. De sneeuwbollen hoeven van haar ook beslist niet duur of groot te zijn. Ze geeft er zelden meer dan € 10 aan uit. De sneeuwbollen moeten wel een bol hebben van echt glas en een stevige voet van steen voor ze in haar verzameling worden opgenomen. Ze kijkt altijd eerst even rond wat een hele mooie is, of waar een speciaal verhaal achter zit. In 2014 heeft ze voor het eerst een tentoonstelling gehouden met haar verzameling sneeuwbollen tijdens Hobby Doe Wat in Mill. Ze had er toen ongeveer 80. Doordat iedereen in Mill toen kon zien dat ze sneeuwbollen verzamelt, kwamen er de laatste jaren heel veel bij. Ook vrienden namen voort sneeuwbollen voor haar mee van vakantie. Toen ze in 2016 voor de 2e keer een tentoonstelling hield in Mill had ze er al 113. Als vrienden en bekenden weten dat je iets verzamelt, dan groeit je verzameling vanzelf.

Haar buurman is een zakenman die voor zijn werk heel veel moet reizen. De hele wereld rond. Sinds hij weet dat zijn buurvrouw sneeuwbollen verzamelt brengt hij er regelmatig een voor haar mee. Zo komt ze aan de sneeuwbollen uit Vietnam, China, Cambodja en Amerika. Ook andere vrienden brengen sneeuwbollen voor haar mee uit hun vakantieland.

Ze heeft geen catalogus van sneeuwbollen, ze heeft er zelfs nog nooit boeken over gezien. Ze denkt er de laatste tijd wel over om een fotomapje te maken met foto’s van alle sneeuwbollen in haar verzameling. Toevallig heeft ze 2 dubbele sneeuwbollen. Ze had er eens zelf een gekocht en kreeg kort daarna dezelfde nog een keer als cadeautje. Ook heeft ze een sneeuwbol uit Oostenrijk en een uit Slovenië die er bijna hetzelfde uitzien. Op een sneeuwbol staat de plaatsnaam geschreven.

Aan iedere sneeuwbol zit voor Elise een verhaal vast. Ze heeft er een stuk of 10 van haar schoonmoeder gekregen, die inmiddels is overleden. Met haar schoonmoeder en haar gezin is ze onder andere naar Disneyland Parijs geweest en daar heeft ze een heel mooie Mickey van. Tijdens de laatste vakantie ging ze naar Eisriesenwelt in Werfen in Oostenrijk. Hier gingen ze de grotten bekijken. Het was al een flinke wandeling naar de ingang toe en daarna moesten ze nog een heleboel trappen nemen om bij de ijsformaties te komen. Dit viel niet mee voor Elise, omdat ze last heeft van fybromyalgie. Ze heeft toch de hele tocht volbracht, maar ze vond toen dat ze de sneeuwbol van Eisriesenwelt wel echt verdiend had.

Toen ze onlangs in Valkenburg op de kerstmarkt was met een paar vriendinnen vond ze het moeilijk kiezen. Er waren zoveel mooie sneeuwbollen te koop. Er was zelfs een kraam vol met sneeuwbollen, dus daar heeft ze echt een tijdje op haar gemak staan kijken naar alle sneeuwbollen. Uiteindelijk heeft ze 3 losse gekocht en nog een Kerst treintje uit 4 delen. Haar vitrinekastjes worden te klein om alle sneeuwbollen te plaatsen.

Verzamelbeurs Eerde

Op 22 januari 2017 liet Elise Gerrits haar verzameling sneeuwbollen zien op de verzamelbeurs in Eerde. Als u een leuke sneeuwbol heeft voor Elise neem dan contact met haar op via 06 - 3066 5306.

Wilt u meer sneeuwbollen bekijken? Klik dan op deze link.

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 


© www.moetjekijken.nl