Sinds 2000 ben ik met kunststofklei (polymeerklei) aan het boetseren

Vroeger tekende ik (fantasie)dieren en katten, nu maak ik ze 3-dimensionaal. Ik begon met het boetseren van simpele diervormen (een rups en een muis; zie fimo-frutsels.hobbysite.info).
Na deze dieren wilde ik echter meer. In het begin volgde ik de instructies in hobbyboekjes en maakte wat stripfiguren na, later volgde ik mijn eigen fantasie. Men geeft mij ook opdrachten tot het maken van een speciaal cadeau.

Al experimenterende kwam ik erachter dat boetseren met piepschuim mij veel mogelijkheden bood. Op de website Fimodreams (fimo-dreams.hobbysite.info) ga ik daar nader op in. Voor het maken van de werkstukjes gebruik ik o.a. verpakkingspiepschuim en bollen in diverse maten. Ik maak zowel holle als bolle creaties. Vooral de holle creaties hebben mijn hart gestolen.

Ik heb al heel wat creaties gemaakt, vooral muizen. Op een gegeven moment had ik wat cadeautjes nodig. Iedere muis is anders van kleur en van uiterlijk. Iedereen heeft z'n eigen voorkeur wat kleurgebruik en vorm betreft. Vaak werk ik met een thema. Maar de meeste creaties zijn toch dieren.
Sinds een paar jaar exposeer ik regelmatig in bibliotheken en ziekenhuizen. De reacties zijn hartverwarmend. Leuk om mensen op ideeën te brengen.

Polymeerklei (ik gebruik Fimo en Creall-therm) is veelzijdig en makkelijk te verwerken en leent zich bijzonder voor het maken van details. De vele kleuren maken ieder project mogelijk. De genoemde kleisoorten laten zich moeiteloos vermengen. Wat ook een voordeel is, is dat je al met vrij simpel materiaal kunt boetseren. Zelf gebruik ik regelmatig satéstokjes (of coctailprikkers), schillenmesje, paperclips, tandenborstel en stoffen, maar ook blikken, deksels en (kapotte) wijnglazen. Daarnaast kun je in hobbyzaken diverse mallen, spatels, "deegrollers" en uitsteekvormen kopen.

De creaties zijn simpel in een gewone huishoudoven te bakken, 30 minuten op 130 graden is voldoende. Het is beter iets langer op lagere temperatuur te bakken dan een hogere temperatuur in te stellen. Ik krijg vaak vragen over de geur die vrijkomt bij het bakken. Maakt u zich geen zorgen, dat is de speciale kunststofkleigeur. Alleen als het werkstukje in uw oven verbrandt (te hoge temperatuur), komen er gassen vrij die niet gezond zijn. Het beste is dus tijdens het bakproces de ruimte te ventileren.

Veel plezier!     Els© www.moetjekijken.nl