Keramiek

Mijn naam: Els Bleijenberg

Mijn hobby: Keramische dierfiguren

Wat? Dieren, daarmee heb ik altijd al iets gehad. Al voordat ik mij opgaf voor een keramiekworkshop (Elly van Ooijen), was ik al bezig met het tekenen en boetseren van allerlei (fantasie)dieren.
In het begin boetseerde ik alleen met polymeerklei (Fimo en Creall-therm; zie mijn sites op www.hobbysite.info), daarna met chamotte klei.
Ik ontleen mijn ideeŽn onder andere aan de natuur, maar mijn handgevormde creaties bekijken het leven, net als ik, met een glimlach. Ze zijn wat 'vermenselijkt'.

Hoe? Ik gebruik zowel fijne, als grove chamotteklei; sommige creaties zijn vervaardigd uit klei in verschillende tinten. Alle projecten zijn handgevormd en uniek, unica's dus. De creaties worden uit rauwe klei hol opgebouwd of uitgehold. De sokkels zijn uit rollen of plakken opgebouwd.

Bakken: De dierfiguren worden in een elektrische, computergestuurde oven gebakken.

 • De eerste keer op 900 graden Celsius (Biscuitstook of -brand; dit maakt de klei poreus en sterk voor het aanbrengen van decoratie en glazuur).
 • De tweede keer (Glazuurbrand) op 1050 tot 1200 graden Celsius.
 • Kleuren
  Of: Op de rauwe klei of op de biscuitvorm wordt engobe opgebracht. Daarna kan eventueel mat/glanzend transparant glazuur aangebracht worden.
  Of: Na het biscuitbakken kan het beeld geglazuurd worden.

               Els Bleijenberg

               Wilt u meer over mijn keramische creaties weten, zie:

               www.uniekkeramiek.nl.

               De andere sites treft u aan op www.hobbysite.info.

  zie ook    "op bezoek bij"


  © www.moetjekijken.nl