Haken en breien

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto

Mijn naam is Els Rooijakkers. Op mijn 4e, in 1964, leerde ik breien van "ons" moeder. Jammer dat ik dat kunststuk niet bewaard heb. Ik zie het zo voor me! Alle steken waren recht gebreid. En toen na een cm of 15 de bol (restantje) op was kreeg ik een nieuwe bol waarna een lap van ongeveer 20 x 30 cm ontstond. Half lichtgeel gemêleerd en half donkergroen gemêleerd. In mijn gedachten, maar misschien is het de verbeelding, was de lap keurig recht geworden. Geen gevallen steken en ook geen steken bijgemaakt.

Dat had het einde van mijn carrière kunnen zijn als het aan de handwerk-non op mijn lagere school had gelegen. O wat was ik bang voor die vrouw en o wat was ik jaloers op de jongens die heerlijk mochten timmeren en knutselen! Wat moesten we toch ook een vreselijke dingen maken. Eén sok, in witte stroeve katoen. En dat in de knikkertijd. Waarschijnlijk heeft iedereen dit beeld: die vieze vingers en dat hopeloze, stijve en vormeloze ding dat steeds meer de kleur van de Brabantse zandgrond aannam. Zelfs als knikkerzak was het niet geschikt.

Maar eenmaal op de middelbare school was breien van truien helemaal in. Heel gemakkelijk omdat de trui met recht aangezette mouwen (T-model) mode werd. En toen kreeg ik dus wél de geest (-: Het sokken breien was ook snel bijgeleerd en sindsdien staat er eigenlijk altijd wel eentje op de pennen. Ik draag ook écht geen andere sokken meer.

Met de komst van mijn kinderen ben ik volop kindertruien gaan breien. Vooral de Nijntje truien, waarvan patronen in Ouders van Nu stonden waren erg leuk om te maken. Het haken kwam vooral na een bezoek aan de Knit & Knot-beurs in Tilburg waar ik het boekje "Dierenkrukjes haken" van Anja Toonen kocht. De een beetje weggezakte haaksteken, die de handwerk-non me "liefdevol" ingeprent had, waren dank zij de YouTube-filmpjes snel weer opgehaald. Ik wist even echt niet meer wat een half- en wat een dubbelstokje was.

  

De leeuw haakte ik voor een achternichtje en al spoedig volgde er een schaap en een koe. De zebra en de dinosaurus werd ik gevraagd te haken en dat was natuurlijk erg leuk. En nu staan er behalve een visserstrui en sokken ook regelmatig haakprojecten op de naald. Meestal 5, 6 dingen tegelijk en dan zie ik wéér iets leuks langskomen op internet. Het is werkelijk een verslaving. Als de pakketdienst weer eens wat besteld garen bij de buren heeft afgegeven zegt mijn buuf: "Je bolletjesdealer is weer langs geweest Els." Om mensen wat te laten zien en ook dingen voor mezelf vast te leggen heb ik een website gemaakt, zie: steekjelos.jouwweb.nl


© www.moetjekijken.nl