Horen, Zien en Zwijgen, de drie wijze apen

Het is begonnen in 1975 tijdens een zakenreis naar Hong Kong. Daar heb ik mijn eerste Horen, Zien en Zwijgen (HZZ) beeldje gekocht. Ik weet niet meer waarom het me toen speciaal opviel, waarschijnlijk omdat daar zoveel verschillende uitvoeringen aangeboden werden. Want ik kende deze 3 aapjes eigenlijk al van thuis. Ik begon me toen wel af te vragen wat de diepere betekenis van dit merkwaardige symbool kon zijn en waar het oorspronkelijk vandaan kwam.

Hoe kon ik ooit vermoeden, dat zo'n simpele aankoop het begin werd van deze interessante hobby, die in de loop der jaren zoveel voor me is gaan betekenen.

Heel lang heb ik gedacht, dat ik de enige was die in de drie apen geinteresseerd was, maar in 1990 ben ik dan met andere verzamelaars in contact gekomen. Eerst in Nederland en later, via het internet, met in het totaal meer dan 300 HZZ verzamelaars over de hele wereld.

In al die jaren is mijn verzameling uitgegroeid tot circa 3500 exemplaren, vooral apen, maar ook andere HZZ dieren. Het grootste gedeelte zijn beeldjes, maar ik heb ook vrij veel HZZ gebruiksvoorwerpen. Daarnaast heb ik nog talloze "platte" exemplaren zoals foto's, kaarten, krantenknipsels en andere afbeeldingen, alles met HZZ. In de laatste jaren heb ik me meer geconcentreerd op het verzamelen van items uit Japan, het oorsprongsland van deze drie beroemde apen. Deze HZZ apen zijn namelijk niet zomaar een grappig souvenierartikel, wat vaak gedacht wordt, maar ze zijn oorspronkelijk een onderdeel van het Japanse volksgeloof Koshin.

Heel lang ben ik van plan geweest een boek over Horen, Zien en Zwijgen te schrijven. Er bestaat namelijk bijzonder weinig literatuur over dit onderwerp. Op het internet is wel informatie te vinden, maar lang niet alles is juist. (Het nadeel van het internet is, dat men helaas vaak van elkaar afschrijft en als een bepaalde informatie maar genoeg keren verschijnt, wordt aangenomen dat het dan ook waar is).

Een paar jaar geleden heb ik echter besloten, om in plaats van een boek, een uitgebreide internetsite maken. Zo'n website heeft een aantal grote voordelen. Je kunt hem steeds weer actualiseren en je blijft, als je dat wilt, in contact met je lezers. Daarbij komt, dat het maken van zo'n site op zichzelf al een hele leuke hobby is.

Eigenlijk heb ik twee sites: de belangrijkste is www.three-monkeys.info. Die gaat over alle aspecten van Horen, Zien en Zwijgen: oorsprong, betekenis, verzamelen, verzamelaars en verzamelingen. De site is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Eens per maand gaat er een Nieuwsbrief per email naar iedereen die zich daarvoor ingeschreven heeft.

De tweede site is speciaal voor Japan gemaakt. De teksten zijn in het Japans met Engelse vertalingen. Er zijn ook veel foto's te zien. Aangezien ik zelf helaas geen Japans spreek, is deze site met de hulp van een vriend in Japan tot stand gekomen. De bedoeling van deze site is om met Japanse HZZ verzamelaars in contact te komen, wat in een aantal gevallen ook gelukt is.

Sinds 1993 komen Horen, Zien en Zwijgen verzamelaars in de Benelux en later ook in USA, regelmatig bij elkaar om informaties en dubbele exemplaren uit te wisselen. Wie meer over deze HZZ dagen wil weten, kan altijd even in de online Nieuwsbrief kijken.

Emil J. Schuttenhelm


© www.moetjekijken.nl