Speelkaarten

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Zeven jaar geleden liet Frank van den Bergh speelkaarten zien aan Ems Willems. Zeer bijzondere kaarten, ze mocht alleen kijken, Ems mocht de kaarten niet eens aanraken.
Als grafisch vormgeefster bekeek ze de kaarten met veel interesse, de speelkaarten waren prachtig vormgegeven.

Boek Verzamelde Speelkaarten, Frank van den Bergh collectie
Voorkant van het boek Verzamelde Speelkaarten,
de Frank van den Bergh collectie
Hand ingekleurde kaart

Ze zag veel technieken bijvoorbeeld lithografie, full colour, zeefdruk, hand ingekleurde kaarten en nog veel meer. Frank had het idee om van zijn collectie een boek te maken, hij is gaan uitzoeken wat de geschiedenis van allerlei kaarten was, waar kwamen ze vandaan, wat is het verhaal achter de kaart. Ems hielp met de vormgeving van het boek.
Door de jaren heen zijn veel onderwerpen op kaarten behandeld bijvoorbeeld, mythologie, dieren, koningen, oorlogen, pinups, grappige en bijzondere kaarten.

Vondelingenkaart, voor- en achterkant Onderdeel vesting

Een bijzondere kaart vindt Ems 'de vondelingenkaart'. Als een moeder niet in staat was voor haar pasgeboren kind te zorgen, legde ze het kind te vondeling. Op een achterkant van de speelkaart werd een boodschap gezet. Werd de complete kaart bij het kind gelegd, dan deed de moeder afstand van het kind. Werd er een stuk van de kaart geknipt en lag de doorgeknipte kaart bij het kind, dan wilde ze het kind later weer ontmoeten. Als bewijs hiervan hield zij het tweede deel van de kaart.

Onder de naam "Festung baues spiel" werden rond 1700 52 speelkaarten uitgegeven met onderdelen van een vesting en uitleg over de bouw. De afbeelding van de speelkaart staat in de rechterboverhoek.

Werelddeel Europa
met kleur harten
Getransformeerde kaarten

In 1825 werd een kaartspel uitgegeven waarbij iedere kleur van het spel een werelddeel vertegenwoordigde. Harten voor Europa, schoppen voor Amerika, ruiten voor Azië en klaveren voor Afrika.

Begin 1900 werden 'getransformeerde kaarten' gemaakt. De symbolen van het kaartspel werden in de afbeeldingen verwerkt. De makers van de kaarten moesten erg goed hun best doen om voor alle kaarten een passende afbeelding te maken. Met deze spellen was lastig te spelen, omdat het vaak moeite kostte om te zien welke waarde een kaart had.

Er is voor gekozen kaarten in de oorspronkelijke staat te scannen. Zitten er vlekjes op of laat een hoek los, dat is niet gecorrigeerd. Soms werd erg grof papier gebruikt of afdrukken op de kaart zijn niet scherp, lijmresten zijn ook wel eens te zien.

Technische informatie boek Verzamelde Speelkaarten, de Frank van den Bergh collectie:
hard cover, full colour, 300x245 mm, 280 pagina's, 1733 afbeeldingen, leeslint. Jaar van uitgifte 2018.
Prachtige luxe uitvoering, prijs 69,90 euro.

Wilt u contact opnemen met Ems Willens, dan kan dat per e-mailInterview: Madelèn Essens


© www.moetjekijken.nl