De Fantasiesteden van Erik d'Hondt

Mijn naam is Erik d'Hondt en ik ben geboren op 30 april 1986. Mijn hobby is tekenen, en dan vooral het tekenen van fantasiesteden. Tijdens het tekenen gebruik ik geen enkel voorbeeld, alles wordt uit het hoofd tot in de details getekend. Ik teken met een zwarte balpen, en ik gebruik een geo-driehoek. Ik doe dit zelfstandig en werk er bijna elke dag aan.

Het gaat om grote tekeningen van ongeveer 2 bij 4 meter, waarvan ik er tot nu toe 2 af heb. Aan de eerste, "Gemeente Erik", heb ik ongeveer 2½ jaar gewerkt. Ik begon eraan toen ik 13 jaar was. Deze tekening bestaat uit één enorme stad, met de naam "Erik" en daaromheen 3 gehuchten, 4 dorpen, en 5 voorsteden.
Aan de tweede tekening, "Gemeente Erikstad" heb ik ongeveer 2 jaar gewerkt.
De Gemeente Erikstad bestaat uit 3 dorpen met in het midden Erikstad zelf. Erikstad is onderverdeeld in 15 stadswijken, met elk hun eigen voorzieningen. Naast de tekening zelf, hoort er bij deze tekening nog een stratenplattegrond en een gemeentegids. Alle straten die te zien zijn op de grote tekening, staan nog eens afgebeeld op de stratenplattegrond met straatnamen.


Als ik op de grote tekening een straat had bijgetekend, dan moest deze ook bijgetekend worden op de stratenplattegrond en moest er een straatnaam bij verzonnen worden. Ook zijn alle huizen genummerd per straat, deze nummers zijn dus eigenlijk huisnummers. Er ontstonden dus adressen. Dit alles werkte ik bij in de gemeentegids. Deze gids bestaat uit 193 pagina's. In deze gids kan na worden gegaan welke huis op welk adres staat. Vb: Rozenstraat 77 is een hoekwoning met tuin. Door middel van de gemeentegids heb ik het aantal huizen en straten kunnen tellen: Aantal huizen: 12.770 Aantal straten: 565 De Gemeente Erikstad zou eigenlijk een bestaande gemeente kunnen zijn. De gemeente bezit alle voorzieningen die er in een bestaande gemeente ook zijn. Momenteel ben ik bezig aan een derde tekening: de Gemeente Adelburcht. Deze tekening gaat ook weer erg bijzonder worden.

Het is blijkbaar erg bijzonder wat ik doe. Tijdens mijn eerste expositie tijdens de Stuikersfeesten 2004 te Heikant (Zeeuws-Vlaanderen) kreeg ik volop aandacht. De mensen vonden dat de krant erbij gehaald moest worden, dit gebeurde dan ook en de maandag daaropvolgend stond ik in BN/De Stem. Op diezelfde maandag kreeg ik gelijk telefoon van Omroep Zeeland, die mij wilde uitnodigen voor een radio-interview. Dit vond dan ook plaats op zaterdag 31 juli 2004 tijdens het programma "Zomer in Zeeland".

Omdat ik op 12 december 2004 de tekening van de Gemeente Erikstad had voltooid, kwam ik op maandag 17 januari 2005 voor de derde keer live op Omroep Zeeland Radio. Verder kwam ik op vrijdag 25 maart 2005 in het televisieprogramma 'Beng' van Omroep Zeeland. Dit alles vond ik erg bijzonder, ik had het nooit verwacht. Veel mensen dachten dat ik eerst een enorme schets maak en deze dan verder gedetailleerd uitwerk. Dit is niet waar. Ik begin mijn tekening linksboven en eindig rechtsonder en ik teken direct met pen. Hoe het eindresultaat zal zijn weet ik dan nog niet, alles komt vanzelf. Mijn tekening bereidt zich zo uit.

Als ik ergens een bijzonder gebouw zie of iets dat mij aanspreekt, dan komt dit ook in mijn stad.
Verder is het misschien wel leuk om te weten dat ik nooit een tekenopleiding heb gevolgd.

Mijn tekeningen zijn te bekijken op mijn website, ik vind het leuk als u een berichtje achterlaat op: www.erikdhondt.nl

© www.moetjekijken.nl