Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Timmermanspotloden

Erik van de Riet werkte sinds 1979 als timmerman in de bouw. Van chauffeurs die materialen kwamen afleveren kreeg hij vaak een timmermanspotlood. Erik nam ze mee naar huis, want je kon maar met één potlood tegelijk schrijven. En zo groeide de voorraad gestaag….
De verzameling timmermanspotloden is nu uitgegroeid tot 6700 verschillende exemplaren. Ze zijn ongebruikt, met of zonder punt, in allerlei kleuren en modellen, bijvoorbeeld driehoekige, ovale, extra harde om op beton te tekenen en speciale exemplaren voor tegelzetters.

Lengte 17,5 tot 30 cm Ingelijste timmermanspotloden

Waar het bij deze potloden vooral om draait is de opdruk. Voor Erik is het de sport er zo veel mogelijk van een bepaalde firma door de jaren heen te verzamelen. Met de bedrijfsnaam er op. En dan het liefst in combinatie met een heel oud telefoonnummer. Die vindt hij erg mooi.

Een bijzondere, is onderstaande potlood, de letter E is uitgesneden uit de grafiet stift. Dit was een cadeau van zijn zoon Hans.

Een bijzondere, de letter E is uitgesneden De collectie op zolder

Erik heeft 5000 dubbele timmermanspotloden, ruilmateriaal genoeg dus. Ook heeft Erik zelf potloden laten maken met de naam van zijn website www.timmermanspotloden.nl.

Tipo is de afkorting voor timmermanspotlood, beide sites zijn actief

Tegenwoordig worden ze nog wel eens als relatiegeschenk weggegeven, maar dat gebeurt steeds minder. Vandaar dat het lastiger wordt ze te bemachtigen.

Verschillende modellen van potloden

Erik kent 3 medeverzamelaars, maar contact met andere verzamelaars zou erg leuk zijn.

Een timmermanspotlood of schrijnwerkerspotlood is een stevig potlood dat in de bouw of aan de werkbank gebruikt wordt voor aftekenwerk op hout, steen, beton, enzovoort.
De doorsnede is ovaal en rood van kleur, redenen:

  • er is ruimte voor een brede, platte grafietstift,
  • het potlood rolt bij vallen nooit ver weg,
  • de platte vorm zorgt er ook voor dat het potlood stevig achter het oor van de gebruiker blijft zitten,
  • de rode kleur maakt het potlood gemakkelijk vindbaar, maar andere kleuren komen ook voor.

Het potlood slijt door zijn stevigheid minder snel dan traditionele potloden. Bovendien is de stift vrij hard. Er wordt dan ook afgetekend in de breedterichting van het potlood. De punt wordt alleen in de smalle richting scherp aangeslepen, in de andere richting dient de punt zo breed mogelijk gehouden te worden.
Het potlood is ongeveer even lang als een opgevouwen timmermansduimstok en past dus samen met de duimstok in de duimstokzak van overall of broek. Daardoor zijn beide met één greep te pakken.

Weetjes:
  • De breedte van een ovaal timmermanspotlood is 10 mm, een handige maat bij het stellen van bijvoorbeeld planken,
  • Er is een puntenslijper voor ovale timmermanspotloden.

Potloden ter gelegenheid van een 25 jarig huwelijk Loodgieters potloden, rood voor warm water-
en blauw voor koud waterleidingen

Erik zoekt als aanvulling op zijn verzameling oude Nederlandse timmermanspotloden met een telefoonnummer van 2 of 3 cijfers.

Een telefoonnummer van 2 cijfers en van 3 cijfers op een timmermanspotlood

Mensen die Erik kunnen helpen met uitbreiding van zijn verzameling kunnen contact opnemen via www.timmermanspotloden.nl

 

Interview: Madelèn Essens


© www.moetjekijken.nl