Bands uit Brabant en Limburg

Frans Lintermans met slechts een deel van zijn verzameling foto's en kaarten. (Foto: Marius van Deursen)

Bij jongeren zullen bandnamen als Lonely Birds en Joy Riders waarschijnlijk niet veel zeggen, maar bij de wat oudere muziekliefhebber roepen ze misschien warme herinneringen op aan vroeger tijden. Bij Frans Lintermans uit Someren is dat zeker het geval. Sinds tien jaar verzamelt hij foto's, kaarten en ander gedrukt materiaal van bandjes uit de regio.

"Ik ben niet muzikaal en kan niet dansen, maar ik hou wel van muziek", vertelt Frans. "De nummers uit de jaren zestig ken ik allemaal van buiten. Na drie seconden weet ik al welk liedje er gedraaid wordt."
Die liefde voor muziek bracht Lintermans ongeveer tien jaar geleden naar een verzamelbeurs, waar hij kaarten van bandjes uit de regio tegenkwam. "Nadat ik wat fotokaartjes had gekocht, ging ik kijken of ik er meer van kon vinden. Zo kwam ik steeds meer orkestjes tegen."

Albums vol

Inmiddels heeft de Somerenaar een aantal flinke foto-albums vol met foto's, fotokaarten en visitekaartjes van bandjes uit Deurne, Asten, Someren en omgeving. "Ik denk dat ik nu ongeveer 2000 kaarten en foto's heb, van ongeveer 1000 bandjes. Daarvan probeer ik allemaal uit te zoeken wie erin meegespeeld hebben en of er nog meer informatie over te vinden is. Ik vind het zo leuk om te horen welke verhalen er achter al die bandjes zitten. Vroeger waren er best veel orkestjes die maar een paar jaar hebben bestaan. Er werd dus nogal eens gewisseld van muzikanten. Alleen al het uitzoeken wie er allemaal in die bandjes zaten, is al veel werk."
Hoewel Lintermans' hobby begon op een verzamelbeurs, krijgt hij de meeste kaarten en foto's via via. "Als ik nu naar een optreden ga, vraag ik altijd of de bandleden nog kaarten hebben. Ik krijg vaak de opmerking: 'Verzamel je die? Ik heb thuis nog wel kaartjes liggen waar ik niets meer mee doe.' Maar er zijn ook muzikanten die niets meer hebben en hier nog eens komen kijken naar foto's van hun eigen orkest. Vaak weten zij dan weer mensen die nog wel kaarten of foto's hebben. Regelmatig liggen er weer foto's in de brievenbus. Ze kennen me inmiddels overal", aldus de verzamelaar.

Zwart-witkaarten

Het meest trots is Lintermans op de zwart-witkaarten van begin jaren zestig. "Toen begonnen die dans- en amusementsorkestjes. Halverwege de jaren zeventig hielden ze vaak weer op toen de discomuziek kwam."
Toch houdt het voor de Somerenaar niet op bij de jaren zestig en zeventig. Ook foto's van de bandjes van nu zijn welkom. "Vaak zie ik dat vader vroeger in een orkestje zat en zoon nu ook muzikant is geworden. Van wanneer de foto's zijn, maakt me niet uit. Ik blijf bezig. Elke dag blader ik wel een keer door een van mijn albums. Of ik kijk of ik iets op internet kan vinden over een bepaalde groep."

Op zoek

Black Boys uit Deurne Hunting Strings uit Helmond
The Black Boys uit Deurne The Lonely Birds uit Deurne

Frans Lintermans was onder andere nog op zoek naar kaarten van de Hunting Strings uit Helmond en de Lonely Birds en de Black Boys uit Deurne, deze kaarten heeft hij ondertussen al in de verzameling. "Maar er zijn vast ook nog bandjes waarvan ik niet eens weet dat ze hebben bestaan."
Mensen die nog kaarten of foto's van bandjes hebben, kunnen Frans Lintermans bellen op 0493-843315 of mailen via .
Overigens kruipt het bloed waar het niet gaan kan. De dochter van Frans Lintermans spaart alles van Jan Smit en zijn collega-artiesten uit Volendam.

Frans zoekt ook stickers van dans- en amusementsorkesten.

Bron: Weekblad voor Deurne / Peelbelang website: www.peelbelangonline.nl
Jeroen van de Nieuwenhof / 1 augustus 2014

Klik hier voor een artikel over deze verzameling in het Eindhovens Dagblad van 6-6-2013

Klik hier voor een artikel over deze verzameling in 'De Verzamelaar' nummer 7 2021


© www.moetjekijken.nl