Dahlia's kweken en konijnen fokken

van Frans H. Sturm te Heinkenszand.

Al meer dan 40 jaar kweek ik konijnen en dahlia's. Omdat ik vroeger thuis geen konijnen mocht houden ben ik het juist gaan doen. Want als puber doe je immers altijd dingen die je niet mag doen. Op het grote bedrijf bij ons vroeger thuis was veel gedaan aan erfbeplanting d.m.v. bomen en struiken. Ik zag mijn kans schoon om daar een konijnenhokje neer te zetten.

Een paar keer op een dag ging ik naar "mijn" konijntje toe. Helaas, als je vele malen door het bos loopt dan vormt zich al snel een paadje, helaas dat had die jeugdige tiener uit Sint Laurens niet in de gaten. Ik werd dus betrapt. Na veel vijven en zessen mocht ik het konijntje uiteindelijk houden maar, het moest er bij 1 blijven.
Het konijn kreeg een onderkomen in de schuur. Maar omdat ik er niet meer mocht houden ging die tiener uit Sint Laurens er juist nog een paar .. En nu na een 40 jaar heb ik er een stuk of 20 inclusief de jonge konijnen. Standaard zitten er een stuk of 10 (volwassen) dieren in de hokken.


Met de dahlia's ging het er anders aan toe. Van mijn opa kreeg ik een paar dahlia's, die plantte ik thuis in de tuin. Toen wij getrouwd zijn heb ik wat dahlia's meegenomen en huurde ik een stuk grond en heb daar de dahlia's geplant. Wanneer de knollen te groot werden pakte ik de spa en hakte ze in vieren. Dat was mijn eerste beleving met dahlia's. Het was ongeveer 1985 denk ik, dat ik er ieder jaar wat bij kocht. Doch ieder jaar herhaalde zich het ritueel: Hakkuuuh.

Nu weet ik beter, dahlia's behandel je met liefde en verzorg je goed. Begin 2001 ben ik besmet geraakt met het dahlia-virus en ben gegroeid naar een 1200 1400 dahlia's in een paar honderd soorten. Hoe ik daar mee omga, ga ik hier niet beschrijven, want dat staat allemaal omschreven op deze website: www.zeelanddahlia.nl, dit is een algemene 'dahlia' site.

Hier staat alles omschreven hoe dahlia's kweekt. In augustus 2004 wist ik nog niet eens hoe ik een website moest bouwen. Nu, april 2006, heb ik 3500 bezoekers per 4 weken. Kijk er eens even op en geniet er van. Ik wens u veel lees- en leerplezier. Mij mailen kan het best via de website.
Kom ook eens naar de open tuindagen van augustus tot oktober. Afspraken maken? Ook via de website!


© www.moetjekijken.nl