Fotografica

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Mijn naam is Fred Kramer en ik ben verzamelaar van fotografica. Fotografica zijn volgens Wikipedia ‘over het algemeen oudere, niet meer in gebruik zijnde verzamelobjecten in de breedste zin van het woord met betrekking tot de fotografie’. Hieronder vallen onder meer camera’s, foto’s, boeken en accessoires.

Ik ben in 1953 in Apeldoorn geboren en woon sinds 2018 met mijn vrouw Dea in het mooie Zutphen. Daarvoor hebben we 10 jaar in Assen gewoond en daar veranderden we rond 2010 onze woonstijl van modern naar brocante. Op zoek naar spullen kocht ik mijn eerste boxcamera. Het werd de start van een nieuwe hobby; oude camera’s verzamelen.

Vanaf dat moment bezocht ik naast brocante winkels en -markten ook kringloop- en antiekwinkels, rommel- en curiosamarkten en natuurlijk de digitale omgeving van Marktplaats. Een bijzonder moment was toch wel de aankoop van mijn eerste houten reiscamera. Sinds ik in januari 2020 lid ben geworden van de vereniging ‘Fotografica’ bezoek ik ook de beurzen in Hilversum en Doesburg en ik ben vaste klant in de Doesburgse fotograficawinkel van Roel Fokken.

Ik verzamel alleen camera’s van vóór 1970, daarmee past mijn eerste fototoestel, de ‘Agfa Iso Rapid’, die ik van mijn ouders kreeg voor mijn 17e verjaardag ook net in mijn collectie. Ik heb op zolder mijn ‘mancave’ waarin mijn hele verzameling staat uitgestald op zelfgebouwde stellingkasten. Zittend in mijn vintage rookstoel kan ik daar echt van genieten. Eerlijk gezegd ben ik niet echt geïnteresseerd in de technische kant van de toestellen, het maakt me eigenlijk ook niet uit of ze nog werken of niet. Mij trekt vooral de geschiedenis van de camera’s. Ik denk dat hier mijn onderwijshart spreekt.

‘Specials’ in mijn verzameling zijn Nederlandse camera’s en de merken Kodak, Agfa en Ensign. Verder heb ik een flinke merkendiversiteit aan boxen. In totaal heb ik nu bijna 200 camera’s. Naast camera’s verzamel ik ook accessoires zoals flitsers, statieven en snijapparaten. En, nadat ik eenmaal mijn eerste ‘Holmes’ stereokijker had gekocht, ben ik ook stereoscopen gaan verzamelen. Inmiddels zijn dat er ook al weer zo’n 50. Een pronkstuk is de zwarte ‘Brewster’ stereoscoop, die door mijn broer John van ‘Jokra.nl’ is gerestaureerd. Hij heeft er ook de prachtige standaard voor gedraaid.

De eerste jaren waren mijn aankopen vooral toevalstreffers, maar met het groeien van mijn collectie ben ik steeds gerichter gaan verzamelen. Gaandeweg ontstond in die periode bij mij het idee om iets te gaan doen rondom het documenteren van mijn verzameling. Maar, een fulltime baan als senior onderwijsadviseur met heel Nederland als werkgebied en de daaraan gekoppelde lange reistijden en vele hotelovernachtingen waren lange tijd nog een belemmerende factor.

Toen ik op 1 juli 2022 grotendeels met pensioen ging, had ik opeens veel meer vrije tijd om aan mijn hobby te besteden. Ik veranderde de opstelling op zolder, bouwde mijn stellingkasten uit en ordende mijn camera’s opnieuw op merk en/of type. Vanaf de eerste aankoop hield ik al een overzicht bij met daarop de naam van de camera, jaartal van productie, land van herkomst en aanschafprijs. Ik had het plan om dit ooit verder te digitaliseren met afbeeldingen van mijn camera’s om bijvoorbeeld mee te nemen naar beurzen ter ondersteuning van nieuwe aankopen. Het is me namelijk helaas wel eens overkomen dat ik een camera kocht, die ik bij thuiskomst al bleek te hebben. Ergens in die periode evolueerde dit plan echter in mijn hoofd naar de vorm van een digitaal museum. Ik wil zo de herinnering aan de geschiedenis van de fotografica vastleggen voor de toekomst.

Mijn volledig non-profit website is gebouwd door onze zoon Joost van ‘Merkelijk Waar’. Hij startte zijn bedrijf in oktober 2022 en ondersteunt klanten met fotografie, storytelling en social media en indien gewenst bouwt hij ook websites voor hen. Terwijl ik hem hielp bij het ontwerpen en inrichten van zijn nieuwe kantoor aan huis bespraken we samen de mogelijkheden voor mijn website. Hij wilde hem wel ontwikkelen als ik alle content zou aanleveren en daarmee was voor mij meteen een nieuwe vrijetijdsbesteding geboren. Al gauw raakte die ontwikkeling in een stroomversnelling, omdat ik er direct met de voor mij kenmerkende voortvarendheid en intensiteit aan begon.

Ik maakte eerst een hoofdstukindeling voor de site en stelde vervolgens alle bijbehorende teksten samen. Ik kon hierbij mooi gebruik maken van mijn werkervaring in het schrijven van onderwijsgerelateerde artikelen en mijn mede-auteurschap van een wetenschappelijk boek over instructievaardigheden in het basisonderwijs. De eerste stap was de naam; ik bedacht hiervoor Freds Fotografica en de allitererende dubbele ‘F’ in de naam werd ook het uitgangspunt voor mijn logo, dat verder door Joost is ontworpen. Op basis van het logo ontwikkelden we mijn visitekaartje en bestelden die via Vistaprint. Mijn domeinnaam www.fredsfotografica.nl hebben we laten registreren bij Strato en samen vonden we een geschikt voorbeeldframe om de website te bouwen.

Voor de site was natuurlijk meer nodig dan alleen het produceren van teksten en ik liep dan ook al snel tegen het probleem aan van het fotograferen van mijn verzameling; ik had geen geschikte digitale camera en dat werd dus direct een belangrijke aankoop. Ik koos op advies van Joost voor de Canon EOS 2000D met een standaard 18-55 mm zoomlens. Voor een goede belichting en het voorkomen van een storende achtergrond schafte ik een Yorbay lichttent van 60x60x60 cm aan en bij IKEA kocht ik een houten draaiplateau, dat ik vervolgens wit heb geschilderd. Met 2 houten schragen en een meubelpaneel bouwde ik op zolder de opstelling om te kunnen fotograferen. Tot slot maakte ik lijsten per categorie om de foto’s aan de goede camera of stereoscoop te kunnen linken en zo voorbereid begon ik in december met het maken van de eerste proeffoto’s. Ik besloot om per object steeds 3 foto’s te nemen; aanzicht schuin linksvoor, aanzicht frontaal en aanzicht schuin rechtsvoor. Ik heb er bewust voor gekozen om alle foto’s ‘uit de hand’ te schieten in plaats van strakkere productfoto’s vanaf een statief.

En toen begon het echte fotograferen; ik ben daar uren, dagen, weken mee bezig geweest. Zoekend naar de goede belichting, de juiste opstelling, de correcte scherpstelling en de afstand. Ik heb meer foto’s weggegooid dan ik heb bewaard. Maar wat heb ik daar van genoten! Na iedere serie was er weer het spannende moment om ze te bekijken op mijn laptop; wat is goed, wat moet over? Daarna steeds weer de hele productie doorsturen naar Joost, zodat die de website inhoudelijk kon vullen. Mijn idee was het bouwen van een soort lineaire website met aan de ene kant van de pagina de foto’s en aan de andere kant de bijbehorende teksten. Ik dacht dat ik op die manier de website zelf zou kunnen bijhouden en aanvullen bij nieuwe aankopen. Toen ik echter de eerste preview van Joost kreeg heb ik dat beeld direct moeten bijstellen. De website werd veel professioneler dan ik had bedacht en eigenlijk maakte dat het wachten op het eindresultaat alleen nog maar spannender. Ik ga in een later stadium wel kijken of ik zelf meer kan gaan doen op de site.

Op 1 maart 2023 was het zover; de website stond online. Wat ben ik trots op het resultaat en wat heb ik veel leuke reacties ontvangen van familie, vrienden, collega’s en medeverzamelaars. Wat heb je dat super goed gedaan Joost.

Ik zit nu in de fase van de profilering van de website om meer bezoekers te trekken. Ik deel visitekaartjes uit bij nieuwe aankopen, we hebben een bericht geplaats op het social mediaplatform LinkedIn en nu dus de aanmelding op deze verzamelsite. Om te kunnen zien wat de effecten hiervan zijn hebben we een ‘tracker’ op de site geïnstalleerd: www.jouwstats.nl, waarmee ik dus het aantal unieke bezoekers en views kan volgen.

Mijn website is uitsluitend bedoeld als digitaal fotografica museum en de getoonde camera’s zijn niet te koop. Ik ben echter wel op zoek naar informatie en/of aanvullingen. Heb jij die informatie en zou je die graag willen delen of wil je soms fotograficaspullen kwijt die in mijn verzameling passen? Neem dan contact met me op via het contactformulier op de site.

Vanaf 1 juli 2023 ben ik na exact 48 jaar werken volledig gepensioneerd en heb ik dus nog meer vrije tijd. Wat zal ik nu nog eens gaan oppakken…


© www.moetjekijken.nl